CIASTO Z NUTKĄ CZEKOLADY I PIKANTERII

Spodobało mi się chilli w czekoladowym cieście. Troszkę zmodyfikowałam przepis z książki Dania niskotłuszczowe i wyszło takie oto ciacho.

Pikantne, pachnące…

Przepis dołączam do tegorocznego Czekoladowego Weekendu oraz do Warzyw w słodyczach. Mam nadzieję, że coś czekoladowego jeszcze powstanie do końca weekendu…

SKŁADNIKI:

  • 25 dkg mąki
  • 3 jajka
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 4 łyżki oleju
  • 15 dkg ciemnego cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki chilli
  • 25 dkg tartej marchewki
  • sok wyciśnięty z jednej sporej pomarańczy
  • 25 dkg płatków owsianych
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady (20 dkg)
  • garść pokrojonych daktyli lub/i garść rodzynek
  1. Płatki uprażyć na patelni, dodać połamaną czekoladę, rozpuścić i dokładnie wymieszać (aby płatki powlekły się czekoladą). Wystudzić.
  2. Mąkę z proszkiem i sodą  przesiać do miski, dodać imbir, sól i chilli.
  3. Jaja utrzeć z cukrem, dodać olej i sok z pomarańczy dodawać po łyżce mąki ciągle ucierając. Na końcu dodać startą  marchew,  płatki owsiane i daktyle.
  4. Wylać do foremki wyłożonej papierem (25×25), piec około godziny w temperaturze 180 stopni.

Zobacz także...

6 komentarzy

Zostaw komentarz