CURRY Z MIELONYM MIĘSEM I SOCZEWICĄ

Curry z mielonym mięsem i soczewicą

Moje dzieci są kulinarnie bardzo otwarte, kochają potrawy egzotyczne i uwielbiają wszelkie “inności”. Zawsze chętnie sięgają po coś nowego i nie boją się nieznajomych potraw i smaków. Cieszy mnie to, bo uczyliśmy je od najmłodszych lat próbowania, a dopiero potem oceniania potraw. Dzisiaj dzieciaki wróciły po tygodniowym pobycie u babci. Jedno z pierwszych pytań mojego syna: “Dobry był ten chlebek naan?”, a kolejne “Zostało trochę?”.

Kiedy usłyszałam coś takiego jak mogłabym mu odmówić. Chlebki zrobiliśmy razem, a z mielonego, które miało być zjedzone jako bolognese, zrobiliśmy pyszne danie – curry z mielonym mięsem i soczewicą. Mięsko mielone w tej roli – rewelacja. Chlebki idealnie nadały się na wymiatacza sosu, tylko pić się teraz chce.

SKŁADNIKI NA CURRY Z MIELONYM MIĘSEM:

  • 60 dkg mielonego mięsa wołowego
  • 50 dkg warzyw (np. mrożony bukiet warzywny: marchew, brokuł, kalafior)
  • 1 szklanka zielonej soczewicy
  • 1 cebula
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 łyżka kuminu rzymskiego, utłuczonego w moździerzu
  • 1 łyżeczka kozieradki, utłuczonej w moździerzu
  • 3-5 liści laurowych
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka curry
  • 1-3 łyżeczki zielonej pasty curry (w zależności jak bardzo ostrą potrawę chcemy uzyskać)
  • sól

PRZYGOTOWANIE:

  1. Soczewicę dokładnie wypłukać, zalać wodą, tak aby była przykryta i gotować na wolnym ogniu do miękkości (15-25 minut). Jeśli woda się wygotuje – należy ją uzupełniać, następnie ostudzić. Po wystudzeniu zmiksować razem z pomidorami.
  2. Mięso wyłożyć na patelnię i obsmażyć je, dodać cebulę pokrojoną w piórka i jeszcze chwilę trzymać na ogniu.
  3. Na dużej patelni lub w dużym rondlu rozgrzać olej, dodać kumin, kozieradkę i liście laurowe, następnie chwilę smażyć i dodać warzywa. Dokładnie mieszając smażyć na dość dużym ogniu 3 minuty, na koniec zalać bulionem i dusić 5 minut.
  4. Dodać mięso i pozostałe przyprawy, wlać soczewicę z pomidorami  i wymieszać. Doprawić  i dusić na wolnym ogniu koło godziny. Podawać z ryżem, bagietką lub chlebkiem naan.

Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

6 komentarzy

Zostaw komentarz