W weekend zrobiliśmy wypad poza miasto – pojechaliśmy do Złotego Stoku. Byliśmy tak blisko granicy, że nie zdołaliśmy się oprzeć pokusie wypadu do kraju sąsiadów. Przepiękna miejscowość – Javornik, małe zakupy i w drodze powrotnej w wioseczce Bily Potok obiadek. Jedzenie czeskie jest tak proste i tak smaczne zarazem.
Jak dla mnie z czeskiego menu, są dwie rzeczy którym się nie mogę oprzeć: Česneková polevka oraz Smażeny syr i bramborove krokety. Dla bywalców wszystko jasne, dla tych, którym nie dane było lub może nie mieli odwagi: zupa czosnkowa i smażony ser z kuleczkami ziemniaczanymi. Kiedy przychodzi nam coś zamawiać do zjedzenia jesteśmy bardzo monotematyczni.
Jednak podczas zakupów zawsze w koszyku ląduje gotowy Houskový knedlík. Po kilku dniach mamy jeszcze raz w domu czeski obiad…
W naszych sklepach można kupić czeskie knedle (mogę polecić te z firmy Henglein) lub po prostu zrobić je samemu – sprawdzony przepis.
SKŁADNIKI:
- 1/2 kg cielęciny na gulasz
- 1 cebula
- 1 papryka
- 3 ząbki czosnku
- szklanka bulionu (lub wody z kostką rosołową)
- 2 łyżki mąki
- szklanka śmietany
- olej
- sól, pieprz
- Mięso opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić w kostkę, podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Dodać cebulkę pokrojoną w kostkę i paprykę pokrojoną w paseczki, oprószyć solą i mieszając smażyć do miękkości cebuli.
- Dodać czosnek, podlać bulionem, doprawić i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem do miękkości mięsa.
- Mąkę rozmieszać z wodą i śmietaną, dodać do mięsa (wcześniej zahartować). W razie potrzeby dodać wody (sosu powinno być sporo) i wszystko chwilę pogotować.
PRZYGOTOWANIE KNEDLIKA:
Jeśli korzystamy w gotowca, należy go pokroić na 1,5 cm plastry. Pokrojone plastry podgrzać na parze. Gorące układać na talerzu, polać gulaszem i podawać z surówkami.
3 komentarze
Hej! ja też wczoraj miałam taki knedlik na obiad. Mój był innego producenta.Przywieziony z Czech.
OCH NA SAMO WSPOMNIENIE "Smażeny syr i bramborove krokety" ROBI MI SIĘ MIŁO I WRACAJĄ SZLONE WSPOMNIENIA NASZYCH WYPADÓW NA "CZESKIE OBIADKI" 😉
Dzieki za przepis.Pzdrawiam smakoszka