Naleśniki z serem to taki smaczek z dzieciństwa. W wersji ekspresowej – ja smażę naleśniki, a dzieci takie świeżo usmażone, gorące smarują serkiem smakowym, nieraz gęstym jogurtem, posypują cukrem, polewają miodem – ich pomysłowość nie zna granic.
Ale dla mnie naleśniki z serem, to takie przełożone masą serową i podsmażone – chrupiące i pachnące…
SKŁADNIKI:
- gotowe naleśniki (możesz wykorzystać ten przepis)
- 40 dkg twarogu
- 5 łyżek cukru
- opakowanie cukru waniliowego
- 2 żółtka
- do smażenia: masło i olej
- do polania: 2 łyżki kakao, 2 łyżki cukru
- Usmażyć naleśniki – możesz wykorzystać ten przepis.
- Żółtka utrzeć z cukrami na gładką masę, dodać twaróg i dokładnie wymieszać. Posmarować naleśniki i złożyć na cztery – taka ilość sera wystarcza na przełożenie 12 naleśników.
- Kakao wymieszać w kubeczku z cukrem i zalać wrzątkiem (tak żeby wszystko przykryć) i dokładnie wymieszać.
- Na patelni rozpuścić łyżkę masła, dodać łyżkę oleju i smażyć po cztery sztuki uważając, żeby się nie przypaliły. Po każdej porcji opłukuję patelnię, żeby kolejne się nie przypalały.
- Przed podaniem polać polewą czekoladową.