NALEŚNIKI Z PESTO Z RUKOLI

Naleśniki z pesto

Bardzo spodobało mi się pesto z rukolą i słonecznikiem.  Tym razem dodałam jeszcze więcej zielonego w postaci szpinaku i wykorzystałam zielony, pełen witamin sos do naleśników. Biorąc pod uwagę, to że w lodówce miałam schowane naleśniki z poprzedniego dnia, obiad zrobił się dosłownie w kilka minut. Zapraszam więc na naleśniki z pesto na bazie rukoli i słonecznika z dodatkiem szynki wędzonej i oliwek.

SKŁADNIKI NALEŚNIKI Z PESTO:

  • 125 g rukoli
  • 125 g świeżego szpinaku  lub 25 dkg mrożonego (w liściach)
  • 1 garść słonecznika
  • 3-5 ząbków czosnku
  • 6 łyżek oliwy
  • 1/4 łyżeczki soli (do utarcia)
  • 200 g surowej szynki wędzonej
  • garść czarnych oliwek, opcjonalnie
  • 10 naleśników

PRZYGOTOWANIE:

  1. Przygotować naleśniki według dowolnego przepisu (tutaj mój). Naleśniki mogą być przygotowane rano lub dzień wcześniej, następnie placki pokroić w paski (takie szersze tagliatelle).
  2. Opłukaną i osuszoną rukolę oraz szpinak zmiksować w blenderze z dodatkiem oliwy, słoneczniku, soli i czosnku.
  3. Na dużej patelni podsmażyć na wolnym ogniu pokrojoną w cienkie paski wędlinę, dodać pesto oraz oliwki  i podgrzać na wolnym ogniu.
  4. Dodać pokrojone naleśniki i delikatnie wymieszać. Można dodać trochę oliwy.
  5. Najlepiej podawać od razu.

Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

2 komentarze

Zostaw komentarz