RAFAELLO NA KRAKERSACH

Rafaello na krakersach

Przepis na rafaello na krakersach pochodzi z www.mojegotowanie.pl. Kiedy pierwszy raz robiłam je byłam lekko zaniepokojona: słone krakersy, masa budyniowa, kokos… Jest cudowne, idealne w smaku i konsystencji, no i ten wygląd. Słony smak krakersów idealnie równoważy się ze słodkim kokosowym kremem.

Mój mąż nie przepada z wiórkami kokosowymi, ale dzieci, kiedy ostatnio ustalaliśmy menu na jakąś imprezę, na pytanie: „Jakie ciasto?” – chóralnie krzyknęły: „Chcemy rafaello!!!”.

Dla mnie to jedno z najprostszych, idealnych na każdą imprezę ciast. Jest świetne do zabrania na imprezę w przedszkolu czy szkole, bo łatwo się je dzieli, szybko robi, a dzieci wprost je uwielbiają. Jest to ciasto bez pieczenia, wystarczy ugotować masę budyniową, którą przekłada się solone krakersy. To idealne dla osób które nie posiadają piekarnika lub po prostu nie potrafią lub nie lubią piec.

Lubisz kokosowe smaki? Ja uwielbiam kokos, wiórki i po prostu smak kokosowy. Zobacz więcej moich przepisów z tym składnikiem.

Warto ciasto przygotować dzień wcześnie i schłodzić je w lodówce przez noc. Jednak rafaello na krakersach podane zaraz po wykonaniu, na szybko -również nieźle smakuje.

SKŁADNIKI NA RAFAELLO NA KRAKERSACH:

  • 750 ml mleka
  • po 3 łyżki mąki ziemniaczanej i mąki pszennej
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 1 szklanka cukru
  • 3 żółtka
  • 250 g masła
  • 125 g masła roślinnego
  • 2 op. słonych krakersów
  • 250 g wiórek kokosowych + 50 g do posypania

PRZYGOTOWANIE:

  1. W kubeczku dokładnie wymieszaj 1 szklankę mleka z żółtkami i mąkami. W rondlu lub garnku z grubym dnem zagotuj resztę mleka. Wsyp cukry, wymieszaj i powoli wlewaj mleko z żółtkami i mąką. Cały czas mieszając gotuj, aż masa zgęstnieje. Przykryj, ostudź.
  2. Masła utrzyj na puch. Cały czas ucierając dodawaj po łyżce budyniu. Na koniec dodaj wiórki, wymieszaj.
  3. Na blaszkę wyłóż warstwę krakersów, posmaruj 1/3 kremu, ułóż drugą warstwę krakersów, na to znowu 1/3 kremu. Na ostatnią warstwę krakersów rozłóż resztę kremu. Wierzch posyp wiórkami, lekko dociśnij.

Rafaello odstaw do schłodzenia w lodówce – najlepiej na noc – takie jest najsmaczniejsze i łatwiej się chłodzi. Jednak smakuje tuż po zrobieniu, więc można uznać, że jest ekspresowe :).

Rafaello odstaw do schłodzenia w lodówce – najlepiej na noc – takie jest najsmaczniejsze i łatwiej się chłodzi. Jednak smakuje tuż po zrobieniu, więc można uznać, że jest ekspresowe :).

Zobacz także...

10 komentarzy

  1. Wygląda rewelacyjnie, choć nie jestem fanką kokosu. Zdecydowanie wolę migdały…
    To ciasto to takie bye, bye zimie? Bo mogła by sobie już o d nas odejść! Pozdrawiam ciepło 🙂

Zostaw komentarz