Połączenie salami z krewetkami koktajlowymi okazało się bardzo udane…
SKŁADNIKI:
- 1/2 kg mrożonych krewetek koktajlowych
- 10 dkg salami
- cebula
- dużo czosnku (ja dałam ok. 3/4 główki)
- puszka pomidorów
- 3 łyżki oliwy
- 3 czubate łyżki suszonej bazylii
- garść czarnych oliwek (te ładniej się komponują kolorystycznie)
- 2 woreczki ryżu
- sól, pieprz
- Krewetki wyrzucić na sito i dokładnie opłukać letnią wodą, ostawić do odcieknięcia.
- Salami pokroić w cienkie słupki.
- Cebulę obrać i pokroić w piórka i oprószyć solą. Czosnek obrać – połowę pokroić w cieniutkie plasterki, resztę rozetrzeć z odrobiną soli.
- Na rozgrzaną patelnię (z dodatkiem 1 łyżki oliwy) wrzucić salami, delikatnie obsmażyć, dodać pokrojony czosnek dokładnie wymieszać smażyć przez chwilę (tak aby czosnek oddał tylko zapach), dodać krewetki i połowę ilości bazylii. Dusić na dość mocnym ogniu około 10 minut. Przykryć i odstawić.
- Na drugiej patelni rozgrzać pozostałą oliwę i zeszklić na niej cebulę, dodać pomidory, pokrojone oliwki, połowę roztartego czosnku oraz pozostałą bazylię i dusić około 10 minut.
- W tym czasie ugotować ryż.
- Połączyć wszystkie składniki, doprawić solą, pieprzem i ewentualnie resztą roztartego czosnku. Dusić kolejne 10 minut.
Jeden komentarz
Ciekawe poączenie.
A w tym tygodniu zabieram się za lekturę "Caffè Babilonia" – tak we Woszech zatytułowana jest "Zupa z granatw".
Pozdrawiam.