TORT Z KREMEM KAWOWYM I BAKALIAMI

Tort z kremem kawowym i bakaliami

Tort z kremem kawowym i bakaliami na urodziny mojej teściowej. Biszkopt oraz pyszne czekoladowe ciasto (wykorzystałam spód z ciasta z kremem jaśminowym) oraz dwa kremy do przełożenia: kawowy na zasmażce oraz orzechowo – migdałowy na bazie kaszy manny. Jest to mój pierwszy mój tort dekorowany cukrową masą plastyczną. Trochę się obawiałam bo to pierwszy raz, a impreza była zacna. Poczytałam o masach plastycznych i zdecydowałam się na tę “marcepanową” – wydała mi się mniej słodka. Zabawa była naprawdę znakomita- masa faktycznie zachowuje się jak plastelina, więc to co można zrobić z tortem to już tylko fantazja, cierpliwość i zręczne ręce – w tym moja córka okazała się niezastąpiona.

SKŁADNIKI NA TORT Z KREMEM KAWOWYM:

BISZKOPT:

  • 6 jaj
  • 1/2 szklanki cukru
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 6 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  1. Mąki oraz proszek do pieczenia przesiać. Oddzielić białka od żółtek, następnie żółtka utrzeć z cukrem na puszysta masę, a białka z solą ubić na sztywna pianę.
  2. Do piany stopniowo dodawać żółtka ciągle ubijając.
  3. Na koniec dodać mąkę i używając łyżki delikatnie połączyć wszystkie składniki (należy to robić powoli, ale ruchy trzeba wykonywać dość zamaszyste – tak aby wprowadzić do masy jak najwięcej powietrza).
  4. Masę wylać do wysmarowanej i wysypanej bułką tortownicy, piec około pół godziny w temperaturze 180 stopni C, następnie ostudzić i podzielić na trzy równe krążki.

CIASTO CZEKOLADOWE:

  • 1/4 szklanki kakao
  • 6 łyżek mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 10 dkg miękkiego masła
  • 1/2 szklanki cukru (ja dałam ciemny)
  • 2 jaja
  • 3 łyżki śmietany kremówki
  • opakowanie cukru waniliowego
  1. Mąkę, proszek do pieczenia, sól i kakao przesiać.
  2. Utrzeć masło z cukrami, dodać jaja i śmietanę, następnie wsypywać po trochę mąkę i ciągle ucierać do otrzymania gładkiej masy.
  3. Wyłożyć masę do wysmarowanej i wysypanej bułką tortownicy, równomiernie rozprowadzić i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni.
  4. Piec 20 – 25 minut, następnie wyjąć i ostudzić. Ciemny placek nie wyszedł dość wysokie, żeby go kroić- został wykorzystany jako spód.

DO PRZEŁOŻENIA:

KREM KAWOWY:

  • 30 dkg masła lub margaryny
  • 25 dkg cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej
  • szklanka bardzo mocnej kawy
  1. W rondelku rozpuścić 5 dkg masła, dodać mąkę i zrobić zasmażkę (składniki muszą się tylko połączyć – nie należy ich przyrumienić), następnie wlewać stopniowo kawę i dokładnie wymieszać, wystudzić.
  2. Utrzeć dokładnie masło z cukrem, dodać żółtka, a potem po łyżce ostudzonej zasmażki, utrzeć na puszystą, jednolita masę.

MASA BAKALIOWA:

  • garść orzechów laskowych
  • garść migdałów
  • 1 szklanka mleka
  • 2 czubate łyżki kaszy manny
  • 1/2 kostki masła lub margaryny
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1/4 – 1/2 szklanki rumu
  1. Zagotować mleko, wsypać kaszę i ugotować ją (wręcz rozgotować) ciągle mieszając, następnie ostudzić.
  2. Na patelni uprażyć orzechy i migdały, a gdy wystygną, pokroić lub posiekać maszynką.
  3. Masło utrzeć z cukrem, dodawać po łyżce kaszkę, na koniec dodać rum i posiekane bakalie, dokładnie wymieszać.

DO NASĄCZENIA:

  • 1 1/2 szklanki naparu herbacianego
  • 1/4 szklanki kukułki lub innego alkoholu

ZŁOŻENIE:

  1. Ciemny placek ułożyć na paterze, nasączyć i posmarować masą z bakaliami.
  2. Położyć jasny placek, nasączyć i posmarować masą kawową.
  3. Położyć jasny placek, nasączyć i posmarować masą z bakaliami.
  4. Położyć jasny placek, nasączyć i posmarować wierzch oraz boki masą kawową.
  5. Masą plastyczną ozdobić tort.

MASA PLASTYCZNA:

  • 1 szklanka wody
  • 12 dkg masła lub margaryny
  • 1/4 kg mąki
  • 1 olejek migdałowy
  • 1 szklanka glukozy
  • 1 kg (lub więcej) cukry pudru
  1. W rondlu zagotować wodę z margaryną, dodać mąkę i dokładnie rozmieszać.
  2. Masę trochę ostudzić, dodać glukozę, połowę cukru i dokładnie wymieszać. Dodać olejek i zacząć zagniatać dodając stopniowo cukier.
  3. Na początku masa dość mocno się klei – potem zaczyna się robić bardzo plastyczna, należy wyważyć kiedy cukru jest już dość (w żadnym wypadku nie należy wsypywać całego cukru od razu).
  4. Ja dodawałam barwniki płynne, każda łyżeczka barwnika, to kolejne wgniatanie cukru (do wybory są także barwniki w paście i w proszku – następnym razem wypróbuję właśnie takie).
Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

3 komentarze

Zostaw komentarz