SAŁATKA BROKUŁOWA Z FETĄ

Sałatka brokułowa z fetą

Jedna z najlepszych sałatek. Sałatka brokułowa z fetą i sosem czosnkowym oraz prażonymi płatkami migdałów. Idealna kompozycja smakowa, świetna na imprezę lub rodzinną kolację. Powinnam pewnie napisać o niej sałatka Beaty, ponieważ to u niej spróbowałam jej pierwszy raz i od razu się zakochałam. Zresztą nie tylko ja. Potem robiłam już sama i za każdym razem ktoś, kto pierwszy raz jej próbował – też prosił o przepis…

SKŁADNIKI – SAŁATKA BROKUŁOWA:

  • 1 duży brokuł lub dwa mniejsze
  • 1 opakowanie sera feta
  • 50-100 g płatków migdałowych

NA SOS CZOSNKOWY:

  • 2/3 szklanki majonezu
  • 1/3 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól

PRZYGOTOWANIE:

  1. Brokuła podzielić na różyczki, ugotować go na półtwardo (najlepiej na parze) i ostudzić.
  2. Migdały uprażyć na patelni pilnując aby się nie przypaliły.
  3. Ser pokroić w kostkę.
  4. Czosnek rozetrzeć z solą. Wymieszać z majonezem i jogurtem.
  5. Brokuła ułożyć w dużym naczyniu, na to wyłożyć kawałki sera, wszystko zalać sosem czosnkowym, a wierzch posypać płatkami migdałowymi.

Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Jeden komentarz

Zostaw komentarz