Montignacowe przepyszne spaghetti: krewetki i fasolka szparagowa cudownie się komponują z makaronem al dente i białym winem.
Taki obiad ma wiele zalet: jest zdrowy, szybko się go robi, ale przede wszystkim jak smakuje…
SKŁADNIKI:
- 50 dkg krewetek gotowanych
- 50 dkg fasolki szparagowej
- szklanka białego wytrawnego wina
- 2 ząbki czosnku
- pęczek natki pietruszki
- parmezan do posypania
- sól, pieprz
- 1/2 opakowania makaronu spaghetti z mąki pełnoziarnistej
- Fasolkę ugotować na parze al dente.
- Krewetki (jeśli są zamrożone) wyrzucić na sito i przepłukać gorąca wodą.
- Natkę posiekać, czosnek posiekać.
- Makaron ugotować al dente, przed odcedzeniem odlać do niewielkiego kubeczka trochę wody, w której gotował się makaron .
- Na dużej patelni „przesmażyć” bez tłuszczu czosnek, dodać krewetki i na mocnym ogniu odparować nadmiar wody, zalać winem i dusić 5 minut.
- Dodać fasolkę, natkę pietruszki oraz makaron i dokładnie wymieszać. Jeśli jest zbyt gęste można podlać woda z gotowania makaronu.
- Podawać posypane parmezanem.
Jeden komentarz
bardzo podoba mi sie to danie!!! dziękuję za odwiedzinki i pozostawienie komentarza na moim blogu 🙂 pozdrawiam