Troszkę się opuściłam w ostatnich dniach, więc muszę przede wszystkim przeprosić stałych bywalców. Myślę, że w najbliższych dniach będzie już coraz lepiej z wolnym czasem…
Dzisiaj montignacowy przepis – posiłek węglowodanowy: ciasto czekoladowe na mące z pełnego przemiału z jabłkami (myślę, że w sezonie zrobię jeszcze wersję z gruszkami i śliwkami). Wyszło idealnie ciemno brązowe i wilgotne. Jeśli chodzi o różnicę pomiędzy taką wersją ciasta a zwykłym murzynkiem to tylko to, że mniej słodkie…
SKŁADNIKI:
- 3 białka
- 1/2 szklanki
fruktozyksylitolu* - 1 szklanka mleka
- 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 łyżki kakao
- 3-4 jabłka
- szczypta soli
- Jabłka umyć, obrać, połowę pokroić w kostkę, resztę utrzeć na tarce na dużych oczkach.
- Sypkie składniki wymieszać.
- Białka ubić na sztywno z dodatkiem soli, na koniec dodać
fruktozę(ksylitol). - Do piany dodawać na zmianę mleko i sypkie składniki, dodać jabłka i dokładnie wymieszać.
- Ciasto wyłożyć do blaszki (jeśli wykorzystamy papier do pieczenia lub formę silikonową nie trzeba będzie jej natłuszczać).
- Piec w temperaturze 180 stopni około 35-40 minut.
* nakręcona dietą Montignaca używałam fruktozy zamiast cukru, jednak wszelkie badania potwierdzają, że fruktoza nie jest dobrym wyborem.
3 komentarze
super przepyszne musi być 🙂
uwielbiam połączenie gruszki z ogromna iloscią czekolady ;]
Bardzo fajne ciasto. Spróbuj kiedyś koniecznie z gruszkami:)