Oczywiście z mąki z pełnego przemiału. Dziś wersja w pełni Montignacowa – z nadzieniem warzywnym i sosem czosnkowym – idealny obiad węglowodanowy. Przepis na placki znalazłam na forum MM.
SKŁADNIKI NA PLACKI:
na 8 placków
- 3 szklanki mąki pszennej z pełnego przemiału
- 1 szklanka gorącej wody
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić robotem, można też dokładnie wymieszać łyżką (gorąca woda) i potem zagnieść. Ciasto bardzo fajnie się wyrabia.
- Na stolnicy wysypanej lekko mąką uformować z ciasta wałek i podzielić go na 8 części. Każdą z nich rozwałkować na cienki, okrągły placek.
- Placki piec na patelni bez tłuszczu. Po zdjęciu z patelni składać na pół – zaraz po zdjęciu są dość miękkie, potem lekko twardnieją i będą się łamać.
SKŁADNIKI NA FARSZ:
proporcje do napełnienia 2 placków
- 1/2 cukinii
- 1/3 puszki czerwonej fasoli
- 2 pomidory
- gałązka selera naciowego
- 1/2 papryki
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, chilli
- 1/2 łyżeczki oliwy (to takie niewielkie odstępstwo)
- Warzywa umyć i pokroić, z pomidorów można zdjąć skórkę, czosnek posiekać.
- Na patelni podsmażyć cukinię i paprykę, doprawić, dodać pozostałe warzywa i dusić przez około 10 minut.
SKŁADNIKI NA SOS CZOSNKOWY:
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 1 ząbek czosnku
- sól do smaku
- Czosnek rozetrzeć z solą i wymieszać z jogurtem.
- Gorący farsz nakładać do świeżo usmażonych placuszków (ewentualnie całość podgrzać w mikrofali) i polać sosem czosnkowym – tutaj wersja sosu dla osób bez diety.
5 komentarzy
Niezwykle apetycznie wyglądają te tortille 🙂
Pozdrawiam!
piękne, brązowe i zdrowe.
wspaniale nadziane. pyszności!
dziękuję…
Domowa tortilla wydaje się dosyć prosta, a nawet w zasięgu moich możliwości 🙂 Może spróbuję 🙂
wykonanie jej było naprawdę proste… polecam