Chutney (czyt. czatnej) to sos owocowo-warzywny pochodzący z kuchni indyjskiej. Możliwości kombinacji składników jak i smaków są nieograniczone. Można podawać praktycznie ze wszystkim: na kanapkę, do ryżu czy do mięsa. Jak dla nas to idealny dodatek do grillowanego mięsa lub kiełbasy.
Dziś podam wersję na chutnej na bazie pomidorów i jabłek z dodatkiem papryki. Zielona papryka rewelacyjnie kontrastuje z czerwonym kolorem całości.
SKŁADNIKI:
- 3 kg pomidorów
- 1 1/2 kg jabłek
- 4 duże (lub 6 mniejszych) cebule
- 2 cm kawałek świeżego imbiru (można pominąć)
- cała główka czosnku (można podać mniej)
- 1/4 szklanki octu winnego
- 4 zielone papryki
- oliwa z oliwek do podsmażenia papryki
- sól,
fruktoza* (można oczywiście użyć cukru)
- Wszystkie warzywa dokładnie umyć.
- Paprykę pokroić w niewielką kostkę i podsmażyć na oliwie doprawiając delikatnie solą.
- Pomidory przelać wrzątkiem i obrać.
- Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki i wykroić gniazda nasienne.
- Cebulę, czosnek i imbir obrać. Cebulę pokroić na ósemki, czosnek i imbir zetrzeć na tarce.
- Wszystko włożyć do sporego garnka i gotować bez przykrycia około godziny.
- Dodać ocet, doprawić solą i
fruktozą(cukrem) i dusić, co jakiś czas mieszając aż całość lekko zgęstnieje. - Dodać podsmażoną paprykę, ewentualnie doprawić i jeszcze trzymać na ogniu przez jakiś czas.
- Gorący sos nakładać do wymytych słoiczków, zakręcać. Jeśli sos będzie przeznaczony do spożycia w najbliższym czasie wystarczy słoiczki z gorącym sosem obrócić do góry dnem. Jeśli ma być przechowywany dłużej, warto słoiki zapasteryzować.
* nakręcona dietą Montignaca używałam fruktozy zamiast cukru, jednak wszelkie badania potwierdzają, że fruktoza nie jest dobrym wyborem.
7 komentarzy
bardzo ciekawy przepis. chętnie bym spróbowała takiego chutneyu 😉
Uwielbiam chutney-e Twój zapowiada pysznie 🙂
Bardzo lubię chutneye chociaż nie znam zbyt wielu przepisów na nie chętnie wypróbuję Twój 🙂
Lubię chutney, ten przepis też przypadł mi do gustu!
fajny przepis i smakowity dodatek:)
pomidor i jabłko to moj ukochany duet!
Smakowity chutney. Bardzo ciekawe zestawienie smaków :).