Uwielbiam cukinię, po prostu kocham jej smak. Cukinia z grilla to już poezja – taka zwykła, tylko polana oliwą przed upieczeniem.
Dziś ekspresowe lekkie danie z grilla na letni obiad lub kolację – połączenie cukinii z delikatnym mięsem z piersi kurczaka – musicie tego spróbować.
SKŁADNIKI:
- 2 podwójne piersi z kurczaka
- 2 spore cukinie
- 3-4 papryki
- 3 ząbki czosnku
- 1/3 szklanki oliwy
- sól, pieprz, zioła prowansalskie lub inne
- Czosnek obrać, rozetrzeć z solą, dodać oliwę i przyprawy.
- Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę.
- Warzywa umyć i pokroić na kawałki wielkością podobne do kawałków mięsa.
- Wszystko wrzucić do jednaj miski, zalać marynatą i odstawić na około godzinę (może być trochę krócej lub trochę dłużej).
- Na patyczki od szaszłyków nadziewać naprzemiennie paprykę cukinie i mięso.
- Piec na grillu z każdej strony.
4 komentarze
To musi być pyszne. Też lubię cukinię, a w takich szaszłykach na pewno smakuje doskonale 🙂
smakowite szaszlyki:)
Lubię grillowane warzywa marynowane właśnie w ziołach prowansalskich z oliwą. U mnie to cukinia, czerwona cebula i papryka, czasem pieczarki. Spróbuję w formie szaszłyków z kurczakiem.