DŻEM ŚLIWKOWY

Dżem śliwkowy

Po śliwkobraniu nasze zapasy powiększyły się o kolejne słoiki dżemu oraz ze śliwkowego chutneya wykonanego na bazie przepisu na chutney jabłkowy. Drylowanie śliwek zajęło całe niedzielne popołudnie i wieczór i miałam już dość ich. Jednak teraz gdy widzę poustawiane słoiczki rozpiera mnie duma, bo mam własny dżem śliwkowy na zimowe dni.

SKŁADNIKI NA DŻEM ŚLIWKOWY:

  • śliwki
  • cukier, można zastąpić ksylitolem lub erytrolem

PRZYGOTOWANIE:

  1. Śliwki umyć i wydrylować. Włożyć do dużego garnka z grubym dnem i gotować, co jakiś czas mieszając, aż ilość płynu zdecydowanie się zmniejszy.
  2. Dosypać cukier. Nie podaję proporcji – będą one uzależnione od słodkości samych śliwek oraz upodobań smakowych. Ja staram się redukować ilość dodawanego słodkiego do minimum.
  3. Całość smażyć aż do uzyskania konsystencji dżemu, następnie przełożyć do umytych, wyparzonych słoiczków, zakręcić i na koniec pasteryzować ok. 15 minut.
Dżem śliwkowy

Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

2 komentarze

Zostaw komentarz