No cóż… pewnie nie namówię kogoś kto ma w głowie, że to jest feee, ale myślę, że gdyby dane mu było spróbować, zmieniłby zdanie. Wiem to, bo widziałam takie „zakochanie się” w ozorkach mojej koleżanki.
Ozorki to delikatne mięsko o niepowtarzalnym smaku. Idealnym dopełnieniem jest sos chrzanowy na bazie majonezu i jogurtu lub śmietany.
Do sporządzenia potrawy nadają się ozory wieprzowe, cielęce lub wołowe. Uważam, że wołowy ma najlepszy smak, jednak dość długo się gotuje.
SKŁADNIKI:
- ozorki
- vegeta, kilka listków laurowych, kilka ziarenek ziela angielskiego
SKŁADNIKI NA SOS CHRZANOWY:
- 1 część majonezu
- 1 część jogurtu lub śmietany
- chrzan tarty do smaku
- sól do smaku
- W tym przepisie trudno o proporcje, więc ich nie podaję. Ozorki należy dokładne umyć (ja namaczam je na jakieś pół godziny w wodzie i dopiero wtedy myję), odciąć gruczoły ślinowe i tłuszcz.
- Zagotować wodę, ja używam rosołków lub vegety, ale można oczywiście ugotować je na wywarze z jarzyn, dodać listki i ziele. Do gotującej się wody włożyć ozora(y) i gotować je do miękkości (2 – 4 godziny w zależności od wielkości i od rodzaju mięsa – najdłużej wołowy).
- Ozory obrać ze skóry (najłatwiej obierają się takie lekko ciepłe wyjęte prosto z wywaru), pokroić na plastry grubości około 1,5 cm i ułożyć na głębokim półmisku.
- Wymieszać składniki sosu chrzanowego i zalać nim ozorki. Ilość sosu – według upodobań, można dać tyle, żeby lekko pomazać, ja najbardziej lubię ozorki pływające w sosie.
- Podawać na zimno.
5 komentarzy
pyszne!
bardzo lubię ozorki.
ale w takiej wypasionej wersji jeszcze nie
jadłam ;]
Będzie mi miło jeśli weźmiesz udział w zabawie blogowej.
Przygotowałam wg przepisu,dodałam jeszcze jajka na twardo,jest smacznie,dziekuje
a co robisz z tym wywarem po ozorkach, można zrobić soso, albo zupę?
zawsze wylewałam ten wywar, ale nie mówię, że nie można czegoś z nim zrobić.
Jeśli się zdecydujesz, daj znać jak wyszło