GOŁĄBKI Z PAPRYKI

Gołąbki z papryki

Jakiś czas temu pisząc o pörkölcie wspominałam o cudownych właściwościach papryki. Dziś będzie papryka zapiekana z farszem mięsno-warzywnym. Takie gołąbki z papryki to jedno z moich ulubionych dań z tym warzywem.

Farsz, którym nadziewam paprykę jest taki sam jaki robię do gołąbków, jednak przez to, że zapieka się on z papryką ma całkowicie inny smak – jest bardziej aromatyczny.Tym razem do farszu dodałam też pieczarki i kilka suszonych pomidorów (nie jest to jednak konieczny dodatek).

Najlepiej wybierać niezbyt dużą paprykę (mniej więcej tej samej wielkości i kształtu).

SKŁADNIKI NA GOŁĄBKI Z PAPRYKI

  • ok 1 i 1/2 kg papryki
  • 1 kg mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
  • 3 woreczki ryżu
  • 2 cebule
  • kilka pieczarek (opcjonalnie)
  • kilka suszonych pomidorów (opcjonalnie)
  • 1 puszka pomidorów, w sezonie można wykorzystać świeże
  • 2-3 ząbki czosnku
  • olej
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Ryż ugotować  5 minut al dente, jeszcze gorący dodać do mięsa, a następnie dokładnie wymieszać.
  2. Cebulę i pieczarki pokroić, lekko posolić  i zeszklić na oleju, dodać do farszu, dodać też pokrojone suszone pomidory. Doprawić solą i pieprzem.
  3. Papryki umyć, z każdej odkroić górną część i usunąć pestki. Nadziewać paprykę przygotowanym farszem, przykryć odciętą górą, a na koniec układać w naczyniu żaroodpornym.
  4. Pomidory zmiksować, dodać roztarty czosnek, doprawić do smaku solą i pieprzem, następnie zalać paprykę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C.
  5. Początkowo piec pod przykryciem, po pół godziny odkryć i zapiekać kolejne pół godziny bez przykrycia.
Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

2 komentarze

Zostaw komentarz