TWAROŻEK Z RZODKIEWKĄ I MIĘTĄ

Twarożek z rzodkiewką

Od jakiegoś czasu jesteśmy posiadaczami maszyny do pieczenia chleba. Jest to bardzo wygodny sposób na domowy chleb: produkty wrzucić do maszyny, włączyć, wyjąć i jeść. Jednak taki wyrabiany i pieczony w foremce ma to coś. Na razie jesteśmy w fazie testów  i mam nadzieję, że niedługo dopracujemy taki idealny chlebek z maszyny. Dzisiaj taki jeszcze nie do końca idealny, za to z pysznym i aromatycznym dodatkiem. Twarożek z rzodkiewką oraz pachnącą i odświeżającą miętą, domowy chleb do tego kubek kawy z mlekiem lub gorące kakao, czyli idealne śniadanie

SKŁADNIKI NA TWAROŻEK Z RZODKIEWKĄ:

  • 25 dkg białego sera (może być zwykły, twarożek lub serek wiejski)
  • śmietana lub jogurt naturalny
  • 3 gałązki mięty, tylko listki
  • 1/2 pęczku rzodkiewek
  • sól do smaku

PRZYGOTOWANIE:

  1. Rzodkiewkę umyć, zetrzeć na tarce na dużych oczkach lub pokroić w kostkę.
  2. Ser razem z miętą utrzeć w blenderze. Dodać jogurt lub śmietanę, aby uzyskać odpowiednią gęstość.
  3. Do sera dodać rzodkiewkę, całość doprawić solą.

Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

4 komentarze

  1. Pyszny dodatek do domowego chlebka! – robię sobie taki podobny 'rzodkiewkowy' serek, ale z dodatkiem szczypiorku albo koperku 🙂

    …Może niedługo, a puki jeszcze letnią rzodkiewkę mam i miętę akurat też, spróbuję zrobić serek wedle Twojego przepisu – tylko szczerze mówiąc niezbyt lubię takie jadalne 'pasty do zębów'… ;P

    Pozdrawiam,
    N.

  2. och on wcale nie jest jak pasta do zębów, polecam spróbuj…
    W kuchni indyjskiej mięta z jogurtem, twarożkiem i innymi dodatkami jest bardzo popularna.

Zostaw komentarz