GULASZ Z ŻOŁĄDKÓW DROBIOWYCH

Gulasz z żołądków drobiowych

Po przepisie na gulasz z serc drobiowych (pragnę zauważyć, że to jeden z najpopularniejszych postów na moim blogu), przedstawiam Wam gulasz z żołądków drobiowych – przepyszne połączenie żołądków drobiowych z warzywami. Niektórzy mówią na to flaki drobiowe, dla mnie jest to gulasz.

Można go podać praktycznie ze wszystkim: z ziemniakami, kaszą, ryżem lub jakimikolwiek kluseczkami, świetnie też komponuje się z pieczywem. Dobrze doprawiony cudownie rozgrzeje w chłodne jesienne dni.

SKŁADNIKI NA GULASZ Z ŻOŁĄDKÓW DROBIOWYCH:

  • 1/2 kg żołądków drobiowych
  • szklanka bulionu (lub wody z kostką rosołową)
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka mąki
  • 3 łyżki śmietany
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki oleju

PRZYGOTOWANIE:

  1. Żołądki dokładnie oczyścić, opłukać i namoczyć w czystej wodzie na ok. 1 godzinę. Odsączyć na sicie, na koniec żołądki pokroić w paski.
  2. W tym czasie przygotować warzywa: umyć, obrać pietruszkę i marchew zetrzeć na tarce na dużych oczkach, cebulę pokroić w kostkę, a czosnek rozgnieść.
  3. W dużym rondlu lub garnku z grubym dnem rozgrzać 1 łyżkę oleju i włożyć pokrojone żołądki. Smażyć je przez około 10 minut, podlać bulionem i doprawić solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości.
  4. Na drugiej patelni rozgrzać pozostały olej i zeszklić na nim cebulę, następnie dodać czosnek, marchew i pietruszkę. Warzywa oprószyć solą i smażyć na mocnym ogniu kilka minut, w tym czasie co jakiś czas warzywa mieszamy, aby się nie przypaliły.
  5. Warzywa z patelni przełożyć do rondla z żołądkami, podlać wodą, doprawić, następnie dusić ok. 10 minut.
  6. Mąkę rozrobić ze śmietaną, zahartować i zagęścić sos. Jeśli będzie za gęsty dodać trochę wody.

Gulasz z żołądków drobiowych możesz podać z ulubioną kaszą, ziemniakami lub domowymi kluseczkami.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

16 komentarzy

  1. Super właśnie dzisiaj nabrałem ochoty na żołądki drobiowe i trafiłem na twój przepis!. Mam nadzieje ze w połączeniu z ziemniakami z wody i surówka z buraczków będzie pysznie smakowało 😉

    1. na pewno do żołądków ziemniaki i buraczki będą pasowały – a buraczki na ciepło czy na zimno…?
      tak dodając – jeśli jeszcze nie gotowałeś buraczków, polecam upieczenie ich w piekarniku – ja dopiero niedawno odkryłam je w takiej formie – smak powala…

  2. Ja na jutro planuję gulasz z żołądeczków. Skorzystam z Twojego przepisu, bo brzmi smakowicie. I tak samo wygląda na fotkach. 🙂
    Chciałam spytać o te pieczone buraczki – jak je piec w piekarniku? Zawijać może w folię aluminiową?
    Pozdrawiam.
    Ala

  3. Trzeba przyznać, że nie wszyscy lubią podroby, niektórzy po prostu się ich brzydzą.Zrobiłam kiedyś ozory w galarecie, mój syn je uwielbiał.Moja znajoma gościła u mnie ze swoim mężem, miałam akurat te ozory, podałam. Zajadała się strasznie……ale po pewnym czasie zakłopotana spytała…."Co to jest?, na schab za małe, a takie smaczne…..kiedy usłyszała, że to ozory , rzekła " Matko Boska, ja czegoś takiego nie jadam !" Prawdę mówiąc nie wiem, czy przekonała się do podrobów…..nie utrzymuję już z nią kontaktów….może przez te ozory 🙂

    1. Anonimowy:
      Z podrobami chyba tak jest: albo je ktoś lubi, albo nie. My jesteśmy małżeństwem, które jedzenie podrobów wyniosło z domów rodzinnych – więc nie miałam problemu z przekonywaniem męża do nich. Dzieci uwielbiają je. Mam jednak przyjaciółkę, która w domu nie jadała ich wcale, jednak jest bardzo otwarta na smaki. Po konsumpcji pierogów z płuckami stwierdziła: OK-zaliczyłam je i niekoniecznie chcę je jeszcze jeść – ale w ozorkach się zakochała mimo, że wcześniej nie rozumiała jak można jeść coś takiego. Ja częstując kogokolwiek mówię im co mają na talerzu.
      Pozdrawiam:)

  4. ja juz po raz kolejny wracam do tego przepisu 🙂 pysznosci !!!!! 🙂
    polecam dla kazdego dla tych co lubia podroby i dla tych co chca spróbowac

  5. Właśnie zjedliśmy sosik z żołądków z Twojego przepisu-pychota!!! polecam wszystkim i życzę wesołych świąt:)

  6. Cudowny przepis 🙂 Trzeci raz w życiu jem żołądki i dopiero teraz się do nich przekonałam. Polecam wszystkim 🙂

  7. rewelacja !!!.gotuje go prawie co tydzien,tak wszystkim smakuje.ja polecam jeszcze od siebie,pod koniec duszenia dodac mala lyzeczke ostrej mesztardy.wzbogaci smak.podaje z kasza.super sie komponuje.

  8. Super przepis !!
    Ja go jeszcze trochę zmodyfikowałem, obtaczając przed smażeniem żołądki w mące, a później smażąc, dodałem ok. łyżeczki curry i szczypty papryki. Cebulę pokroiłem nie w kostkę tylko w piórka. Palce lizać !!

Zostaw komentarz