MAKARON Z GRZYBAMI I BOCZKIEM

makaron z grzybami i boczkiem

Jesień nie jest moją ulubioną porą roku, jednak uwielbiam pojedyncze dni kiedy na drzewach są już liście o niesamowitych kolorach, a chłodne powietrze ogrzewa słońce. Kolor nieba tak bardzo intensywny, jest chyba tylko w październiku. Kiedy do cudnej pogody dodać dary jesiennych sadów i lasów można prawie pokochać tę porę roku. Dzisiaj na talerzu taki ukłon dla dla jednego ze skarbów jesieni – podgrzybków. W takim bardziej tradycyjnym gościły już u mnie jako tagliatelle, tym razem makaron z grzybami i boczkiem, czyli połączenie smaku wędzonego boczku z pachnącymi lasem grzybami.

Sos grzybowy podałam z mało znanym rodzajem makaronu w formie orecchiette – zachwycił mnie swoim wyglądem. Makaron orecchiette, to forma malutkich muszelek, po włosku słowo to oznacza malutkie uszy. Ja wykorzystałam gotowy makaron z torebki, ale przeglądając internet znalazłam dokładny przepis na niesamowicie wyglądające domowe orecchiette.

SKŁADNIKI NA MAKARON Z GRZYBAMI I BOCZKIEM:

proporcje dla 4-6 osób 

  • 1/2 kg podgrzybków lub innych leśnych grzybów
  • 150 g pancetty lub surowego, wędzonego boczku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula
  • 300 ml słodkiej śmietany min. 18%
  • 1/2 szklanki tartego parmezanu
  • 1 łyżeczka grubo mielonego pieprzu
  • 400 g makaronu
  • sól do smaku

PRZYGOTOWANIE:

  1. Grzyby dokładnie oczyścić, opłukać i pokroić na plasterki, mrożone grzyby rozmrozić na durszalku.
  2. Cebulę i czosnek obrać, cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać.
  3. Boczek pokroić w cieniutkie słupki. Na patelni roztopić masło, dodać boczek i smażyć kilka minut na wolnym ogniu. Do boczku dodać czosnek i cebulę, następnie smażyć aż cebula ładnie się zeszkli (należy pilnować, żeby się nie przypaliło).
  4. Dodać pokrojone grzyby, śmietanę oraz pieprz, doprawić solą  i dusić 5-7 minut.
  5. W tym czasie  ugotować makaron (w dużej ilości osolonej wody, al dente). Odlać kubeczek wody przed odcedzeniem makaronu (jeśli sos będzie za gęsty taka woda idealnie nadaje się do podlania).
  6. Do sosu dodać połowę parmezanu, makaron i delikatnie wszystko wymieszać. Jeśli sos będzie za gęsty dolać wodę z gotowania makaronu. Przed podaniem posypać resztą parmezanu, ozdobić natką pietruszki.
Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

2 komentarze

Zostaw komentarz