ŚLEDZIE W CURRY

Śledzie w curry

Przepis na śledzie w curry dostałam od mojej koleżanki Joli – w jej domu to ulubiony sposób podania matiasów. Bardzo szybki, bardzo prosty a zarazem zaskakujący smakiem. Jeśli ktoś lubi curry, na pewno zasmakuje w tej potrawie.

SKŁADNIKI:

  • 40 dkg matiasów w zalewie olejowej
  •  1 duży lub 2 mniejsze pory (biała część)
  • 2 jabłka
  • 1/2 szklanki majonezu
  • 1 szklanka śmietany
  • przyprawa curry do smaku
  • sól
  1. Jeśli matiasy są bardzo słone, należy je trochę wymoczyć. Śledzie pokroić w paski około 2 cm.
  2. Pora oczyścić i drobno pokroić (ja pora lekko oprószyłam solą).
  3. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Wszystko razem delikatnie wymieszać.
  4. Śmietanę wymieszać z majonezem i doprawić curry. U mnie było ponad 3 łyżeczki, proponuję dosypywać po trochę i próbować – smak ma być naprawdę curry.
  5. Sos połączyć sos ze śledziami.
  6. Można odstawić na jakiś czas do lodówki aby się trochę „przegryzło”, ale można też jeść od razu.

Zobacz także...

3 komentarze

Zostaw komentarz