KRUPNIK WG MACIEJA KURONIA

Już podawałam raz przepis na tę jedną z moich ulubionych zup, dziś krupnik pochodzący z książki pana Macieja Kuronia “Kuchnia Domowa”. Zupa wzbogacona o suszone grzyby, które dodały niezwykłego aromatu, całkowicie inaczej smakowa niż mój “zwykły” krupnik. Ugotowałam jej dość spory gar i kiedy oznajmiłam mojemu synowi, że na drugi dzień na obiad będzie to samo – stwierdził, że nic szkodzi, bo grzybowy krupnik jest OK.

Oprócz zwykłych suszonych grzybków dodałam magiczny proszek od mojej mamy – zmielone suszone grzyby. Świetny dodatek praktycznie do każdego rodzaju potraw.

Jeśli krupnik to musi być na wieprzowych żeberkach, jakoś nie wyobrażam sobie jej na jakimkolwiek innym mięsie. Talerz zupy z mięsną wkładką świetnie się sprawdzi jako jednodaniowy obiad.

SKŁADNIKI – KRUPNIK KURONIA:

  • 40 dkg żeberek wieprzowych
  • 2 marchewki
  • 1 duża lub 2 małe pietruszki
  • 1 duża cebula
  • garść suszonych grzybów
  • 2 łyżki zmielonych suszonych grzybów (opcjonalnie)
  • 2-3 ziemniaki
  • 15-20 dkg kaszy jęczmiennej
  • 1 spora łyżka masła
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

  1. Żeberka dokładnie opłukać, zalać wodą, posolić i gotować.
  2. Warzywa opłukać i obrać.
  3. Gdy mięso będzie prawie miękkie dodać pokrojoną marchewkę i pietruszkę (może być też oczywiście seler – ja go nie używam – alergia).
  4. Następnie dodać dokładnie wypłukana kaszę.
  5. Cebulę pokrojoną w drobną kostkę oprószyć solą i podsmażyć na maśle, pod koniec dodać dokładnie wypłukane grzyby proszek grzybowy i chwilkę smażyć na wolnym ogniu – grzyby dzięki temu nabierają jeszcze lepszego aromatu.
  6. Do zupy dodać cebulkę z grzybkami i pokrojone w kostkę ziemniaki.
  7. Doprawić do smaku i gotować do miękkości ziemniaków.

Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

3 komentarze

  1. przeglądając przepisy by pokazać niedawno poznanej ukochanej jaki krupnik jadam tylko tutaj trafię po tzw zdjęciach Google na przepis z grzybami,
    Osobiście jadam krupnik z nacią pietruszki , starta marchwią i pietruszka (korzeń którego nie lubię lecz zjadam bo nie wybiorę ) i mięsko dla smaku w zależności kto co woli wędzone lub też zwykły kawał kurczaka które jet poszarpane po ugotowaniu(może by mieszane koc wędzona do smaku kurczak do zjedzenia).
    Dobry Przepis Na Krupnik jest tutaj i zamierzam w tym roku skorzystać i dodać świeże zmielonych grzybków z suszonymi. PS dzięki za przepisik.

Zostaw komentarz