MAM DOŚĆ PIERNIKÓW
Ostatnie kilkanaście godzin to walka z miodem, mąką, masłem i cukrem, a przede wszystkim korzennymi przyprawami. Przerobiłam ponad 7 kg mąki na ciasto piernikowe. Jak zamykam oczy to widzę brązowe gwiazdki, serduszka i choinki. Bolą mnie ręce od ucierania karmelu w makutrze i ramiona od zagniatania ciasta. Ale tak naprawdę…
TAK NAPRAWDĘ TO UWIELBIAM PRODUKCJĘ PIERNIKÓW
Organizujemy osiedlową wigilię i dziś odbywało się osiedlowe pieczenie pierniczków. Ja przygotowywałam ciasto do wypieków. Mam kilka przepisów, z których korzystałam podczas pieczenia i prawdę mówiąc dzisiaj miała możliwość porównania wszystkich w tym samym czasie. Zdecydowanie wygrał ten poniżej – to najlepsze pierniczki z lukrem.
SKŁADNIKI:
- 1/2 kg mąki
- 200 g masła
- 1/2 szklanki miodu
- 1/2 szklanki brązowego cukru z melasą (można dać zwykły biały)
- 1/2 szklanki cukru zwykłego
- 2 jaja
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 łyżki przyprawy do pierników
- 1/4 mielonego imbiru (opcjonalnie)
SKŁADNIKI NA LUKIER:
- 1 białko
- 1 szklanka cukru pudru
- 1-2 łyżki soku z cytryny (opcjonalnie)
- Utrzeć jaja i masło z cukrami, dodać miód i mąkę wymieszaną z sodą i przyprawami.
- Ciasto w miarę szybko zagnieść. Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce (najlepiej na noc).
- Ciasto wałkować na grubość 3-4 mm i wykrawać ulubione kształty.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 8 – 10 minut.
- Pierniczki można ozdobić kupnymi kolorowymi pisakami, ja jednak preferuję czystą biel lukru z białek.
7 komentarzy
Piękne, a kostka masła ile ma gram, bo różne można kupić? Pozdrawiam
Pięknie wyglądają, zwłaszcza ludki:)
ale słodko!
Lukier jest hipnotyzujący! 🙂
moja kostka miała 200 g – niedopatrzenie – zaraz poprawię w składnikach
Też pierniczę od kilku dni. Lubię śnieżnobiały lukier białkowy 🙂
Haha. Ludki są prze śmieszne 🙂