SERNIK Z CIASTECZKAMI OREO

Kiedy w ubiegłym roku ciasteczka Oreo weszły na Polski rynek, od razu bardzo je polubiliśmy – za smak i chyba najbardziej za ten ich niesamowity kolor. Kiedy jeszcze były prawdziwą nowością w sklepach, zakupiłam je do popołudniowej kawki (przychodzili nasi znajomi). Byłam pewna, że zadziwi ich ten smak i kolor. No niestety… okazało się, że takie ciastka jedli kiedy wiele lat temu mieszkali w Stanach –  ich synek miał wtedy niespełna roczek – teraz jest studentem.

U nas nowość, a okazuje się że historia Oreo to już prawie 100 lat… Właśnie w tym roku produkt ten obchodzi swoje setne urodziny.

Różnego rodzaju desery i ciasta z ich wykorzystaniem to też nie nowość, w internecie roi się od przepisów – zwłaszcza na różnego rodzaju serniki. Proporcje i składniki dobierałam samodzielnie i prawdę mówiąc troszkę obawiałam się co z tego wyjdzie… niepotrzebnie. Mój lekki sernik na czekoladowo-migdałowym spodzie jest naprawdę godny polecenia.

SKŁADNIKI:

  • 1 kg mielonego sera (wiaderko)
  • 5 jaj
  • 125 g masła
  • 20 dkg migdałów
  • 30 dkg ciasteczek Oreo
  • 20 dkg cukru (jeśli ktoś woli słodsze można dać nieco więcej)
  1. Masło roztopić.
  2. Migdały zmielić w blenderze.
  3. Ciasteczka porozdzielać (część z kremem osobno i osobno bez kremu). Te bez kremu utrzeć w blenderze lub rozgnieść dokładnie tłuczkiem, wymieszać z migdałami i roztopionym masłem.
  4. Masą wyłożyć dno tortownicy (ja zawsze blaszki wykładam papierem do pieczenia).
  5. Ser dokładnie utrzeć z cukrem, dodawać po jednym jajku.
  6. Części Oreo z krem połamać na mniejsze kawałki i dodać do sera. Dokładnie wymieszać, wylać na spód.
  7. Piec w temperaturze 180 stopni około 45-50 minut.

Zobacz także...

9 komentarzy

Zostaw komentarz