ŚLEDZIE POD PIERZYNKĄ

Śledzie pod pierzynką

Śledzie pod pierzynką to trochę bardziej pracochłonna wersja śledzi, jednak efekt z pewnością wynagrodzi włożoną pracę. To rodzaj sałatki warstwowej, w skład której wchodzą między innymi buraczki – więc rewelacyjnie prezentuje się w szklanym naczyniu.

Moja mama robi także wersję z marchewką, która zastępuje buraki.

SKŁADNIKI:

  • 25 dkg matiasów (najlepsze są takie gotowe w oleju)
  • 3-4 buraki
  • 4-5 ziemniaki
  • 3 jaja
  • 1 spora cebula
  • majonez
  • sól, pieprz
  1. Jeśli korzystamy z matiasów solonych należy je wcześniej wymoczyć. Takie z zalewy olejowej wystarczy pokroić na mniejsze kawałki (długości ok. 2-3 cm).
  2. Ziemniaki i buraki dokładnie wypłukać i ugotować w mundurkach (osobno). Wystudzić. Ja nieraz buraki piekę w piekarniku, zyskują na smaku i aromacie. Są wtedy niezwykle esencjonalne w smaku.
  3. Zetrzeć na tarce na dużych oczkach do osobnych miseczek. Należy uważać (zwłaszcza przy ziemniakach), żeby zbytnio się nie zgniotły. Warstwy które będą układane powinny mieć taką „lekkość” pierzynki.
  4. Jaja ugotować na twardo, wystudzić i obrać.
  5. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
  6. Układać w naczyniu w następującej kolejności: pokrojone śledzie, cebulkę i buraki. Posmarować cienką warstwą majonezu. Wyłożyć równomiernie ziemniaki i ponownie posmarować majonezem. Na wierzch zetrzeć jajka i posypać całość solą i pieprzem.

Śledzie pod pierzynką powinny odstać kilka godzin, aby smaki się lekko przegryzły. Sałatka zyskuje wtedy na smaku.

Zobacz także...

4 komentarze

Zostaw komentarz