CZEKOLADOWE CIASTO Z MUSEM KAWOWYM

Czekolada i kawa – to połączenie jest po prostu boskie. Kilka dni temu robiłam mus, dziś kolej na pyszne czekoladowe ciasto z musem kawowym. Spód wykonałam na bazie przepisu na spód do ciasta czekoladowego. Masa jest na bazie bitej śmietany oraz mocnego espresso, z pewnością jest to coś czym można zgrzeszyć.

SKŁADNIKI NA CIASTO Z MUSEM KAWOWYM:

CIASTO CZEKOLADOWE:

  • 200 g masła
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 6 dużych jajek
  • 2 łyżka kakao
  • 170 g cukru
  1. Czekoladę połamać na kawałki. W rondelku na wolnym ogniu rozpuścić czekoladę i masło, następnie wystudzić.
  2. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z kakao, dodać rozpuszczone czekolady, wymieszać.
  3. Białka ubić na sztywną pianę, dodawać porcjami cukier i ubijać 2- 3 minuty. Piana powinna być sztywna i lśniąca.
  4. Delikatnie (tak aby nie zniszczyć piany) połączyć pianę z masą czekoladową i wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Piec 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ciasto ostudzić w tortownicy, dość mocno opadnie, ale taka właśnie ma być.

MUS KAWOWY:

  • 1/2 litra mocno schłodzonej śmietany 36%
  • 1/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki żelatyny
  • 3/4 szklanki mocnego espresso
  1. Żelatynę rozpuścić w gorącej kawie.
  2. Mocno schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier i nadal ubijać, na koniec dodać schłodzoną rozpuszczoną żelatynę.
  3. Masę wyłożyć na spód, następnie odstawić na przynajmniej 2-3 godziny do lodówki do schłodzenia.
Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

2 komentarze

Zostaw komentarz