KASZANKA NA OBIAD, HIMMEL UND ERDE

Himmel und Erde czyli "Niebo i Ziemia"

Himmel und Erde czyli “Niebo i Ziemia”, a tak po naszemu – kaszanka na obiad z ziemniakami i jabłkami. Nie tak dawno była u mnie kaszanka z jabłkami, a ostatnio przeglądając starą książkę mojej mamy “Kuchnie świata” znalazłam przepis kuchni niemieckiej i wiedziałam, że prędzej czy później ten przepis wykorzystam.

Od dłuższego czasu kupujemy wędliny u młodego człowieka, który robi je razem z dziadkiem, a w niedzielne przedpołudnia sprzedaje na targowisku “Przy Młynie”. Wędliny są naprawdę rewelacyjne (polecam kiełbasę białą surową), a facet ma w sobie to coś, że nawet kiedy mamy zapasy – to on jest w stanie zawsze namówić na jakieś zakupy. Tak właśnie staliśmy się posiadaczami ponad kilograma kaszanki.

SKŁADNIKI – KASZANKA NA OBIAD:

  • 1 kg kaszanki
  • 50 dkg ziemniaków
  • 75 dkg kwaskowych jabłek
  • 1 cebula
  • 10 dkg wędzonego boczku (w oryginale słonina)
  • sól, pieprz, ewentualnie odrobina cukru

PRZYGOTOWANIE:

  1. Ziemniaki i jabłka obrać i ugotować osobno. Jabłka gotować w jak najmniejszej ilości wody, jeśli są bardzo kwaśne można dodać odrobinę cukru. Ziemniaki odlać i ugnieść, jabłka przetrzeć przez sito. Połączyć i ewentualnie doprawić solą i pieprzem.
  2. Boczek drobno pokroić i wysmażyć. Dodać cebulkę, oprószyć lekko solą i usmażyć na lekko złoty kolor.
  3. Kaszankę podsmażyć ze wszystkich stron w cebulce z boczkiem.
  4. Kaszankę podać obłożoną puree.W oryginalnym przepisie było więcej ziemniaków, a mniej jabłek. Jednak większa ilość jabłek sprawiła, że puree było lekko kwaskowe i świetnie się komponowało z kaszanką. Mój syn stwierdził, że taki mus mogę robić częściej.

Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

2 komentarze

Zostaw komentarz