Pieczeń rzymska albo klops… To bardzo fajny sposób na zastąpienie wędliny ze sklepu – zwłaszcza teraz – gdy nie wiadomo, czy nie była dodana do niej sól do posypywania dróg…
A tak na poważnie – prosty do wykonania przepis, a efekt murowany. Taki klops za każdym razem może być inny, możemy wykorzystać praktycznie każdy rodzaj mięsa, no i dodatki: przyprawy, zioła, grzyby, warzywa…
Świetnie się sprawdzi jako wędlina na kanapkę, ale też może być mięsną częścią obiadu. Hit to: plasterek takiej pieczeni na pieczywie, na wierzch plasterek żółtego sera i wszystko zapieczone w piekarniku lub opiekaczu – uwierzcie – Wasze dziecko zakocha się w takim „hamburgerze”.
Dzisiaj klops z mielonego mięsa indyczego z dodatkiem selera. Pieczeń wykonana jest bez dodatku bułki.
SKŁADNIKI:
- 1-1,2 kg mięsa (u mnie udziec z indyka)
- 1/2 selera
- 1 spora cebula
- 1/2 główki czosnku
- 2 jaja
- 4 łyżki sosu sojowego
- sól, pieprz
- Warzywa obrać, mięso opłukać, osuszyć ręcznikiem, poodcinać tłuszcz (chyba że ktoś lubi). Zmielić wszystko w maszynce do mielenia mięsa.
- Dodać jaja i sos sojowy i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku – nie należy przesadzać z solą – bo tak jak w kotletach mielonych w efekcie są bardziej słone.
- Masę wyłożyć do keksówki. Większość przepisów mówi o smarowaniu formy tłuszczem i wysypywaniu jej bułka tartą. Ja tego nie robię – klops bez problemu wychodzi z formy.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni 45-50 minut.
- Jeśli chcemy jeść go od razu – na ciepło, należy mu pozwolić chwilę odpocząć i dopiero wtedy zacząć kroić.
20 komentarzy
Fajny klops :))
A skórę z udźca też mielesz , czy wyrzucasz ?
pozdrawiam
Mariana
Miałam kupione mięso bez skóry, ale jeśli byłaby to raczej wylądowałaby w śmieciach…
Ile dodać soli żeby nie była za słona i cy można dodać majeranku?
Majeranek jak najbardziej, a soli 1 łyżeczkę jesli nie ma być słona
Wygląda apetycznie..1000 razy lepsze niż ze sklepu
Dziękuję,
na pewno zdrowsze, a widząc jak pochłonęły ją moje dzieci-wiem, że i smaczne
Bardzo fajny klops, też często robię własne wędliny. Twój przepis też wypróbuję:)
no pycha było… tylko jak sobie zrobiłam z nią kanapkę do szkoły to mi ją tata przejechał ;(
Twoja pieczen bardzo ladnie wygloda.JA ZROBILEMA wg przepisu wyszla jak mielony z PRL, c hodzi o color,dodajesz saletry.prosze o odpowiedz. jozek
Nie dodawałam saletry – wszystko tak jak w przepisie:) pozdrawiam
Witam dziekuje za odpowiedz przepraszam za watpliwosci.Przepis b.dobry.Drugie podejscie pelny sukces.Wina po moje stroni. 1 Zmielilem udziec i piersi dlatego color blady. 2 Nie wyrobilem odpowiednio masy lenistwo byla nie ciekawa w przekroju. Trzecie podejscie do indyka bedzie pasztet. Zycze Wesolych Swiat Jozek
Cieszę się, że się udało – bardzo dziękuję za życzenia świąteczne – ja również życzę Ci wszystkiego najlepszego.
Bardzo udana pieczeń, robiłam juz dwa razy. Raz z piersi, ale było trochę za suche. Drugi raz z udźca i jest genialna! A zapach w lodówce! Mmmmmmm……. Ścieram jeszcze sporo gałki muszkatołowej.
Upiekłam właśnie i spróbowałam.Zapach obłedny.Moje kubki smakowe oszalaly.Następnym razem dodam natki pietruszki.Będzie sie świetnie komponowala z czosnkiem i doda troszke koloru.Ale bez pietruszki też smakuje i wyglada znakomicie.Pozdrawiam
Czy warzywa, ktore mamy zmielic, maja byc surowe czy ugotowane? Pozdrawiam serdecznie 🙂
surowe 🙂
pieczeń z wyglądy świetna..natomiast w praktyce zupełnie co innego niż się spodziewałam,wszystko zrobiłam według podanego przepisu..wyszła szara ,sucha…i w zasadzie smak suchego mielonego..jedynie zapach piękny…
Ile należy dodać soli i czy można dodać majeranek?
Czym można zastąpić sos sojowy?
Maggi?