GRYCZANE KOPYTKA Z ZIELONYM PESTO

Tym razem wersja klusek, która się sprawdzi dla unikających pszenicy i glutenu. Gryczane kopytka, a może bardziej kluski leniwe z prostym pesto na bazie zieleniny i czosnku.

SKŁADNIKI NA PESTO:

  • 125 g bazylii lub rukoli
  • 1 garść słoneczniku
  • 2-4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • 1/4 łyżeczki soli (do utarcia)
  1. Opłukaną i osuszoną rukolę zmiksować w blenderze z dodatkiem oliwy, słoneczniku, soli i czosnku.
  2. Pesto wyłożyć do sporego rondla lub do miski.

SKŁADNIKI NA GRYCZANE KOPYTKA:

  • 40 dkg ziemniaków
  • 50 dkg twarogu
  • 2 szklanki mąki gryczanej (może być też inna)
  • 4 jajka
  • mąka do podsypania stolnicy
  • sól
  1. Ziemniaki ugotować, wystudzić, następnie przepuścić przez praskę. Ja ziemniaki gotuję dzień wcześniej – najczęściej po prostu wstawiam więcej do obiadu. Ziemniaki były solone, więc nie dodawałam więcej soli.
  2. Wszystkie składniki wymieszać drewnianą łyżką i szybko zagnieść ciasto.
  3. Na stolnicy podsypanej mąką toczyć wałki grubości ok. 2 centymetrów, następnie kroić kopytka (ja lubię takie krojone ze skosu).
  4. Kłaść na gotującą się osoloną wodę. Wyjmować łyżką cedzakową po około minucie od wypłynięcia.
  5. Na koniec kopytka delikatnie wymieszać z pesto i podawać. Jeśli będzie zbyt sucho można dodać odrobinę wody z gotowania kopytek.

Kluseczki możecie podać z pesto z czosnku niedźwiedziego lub z innym ulubionym sosem.

Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Zostaw komentarz