W ubiegłym tygodniu robiłam pieczeń rzymską z indyka. Bardzo nam smakowała i u moich dzieci taki rodzaj dodatku do chleba na pewno wygrywa z każdą wędliną kupioną w sklepie. Nakład pracy jest tak niewielki, że patrząc na jego zalety postanowiłam robić pasztet lub pieczeń zdecydowanie częściej. Tym razem pasztet z indyka, przygotowany z mięsa i wątróbki, ale jeśli szukasz innego przepisu na domowy pasztet, zobacz tutaj.
SKŁADNIKI PASZTET Z INDYKA:
na dużą keksówkę
- 70 dkg udźca z indyka
- 70 dkg wątróbki z indyka
- 1 czerwona cebula (lub zwykła)
- 1 łyżeczka grubo mielonego pieprzu
- 2 łyżeczki soli
- 3 jajka
- pęczek natki pietruszki
PRZYGOTOWANIE:
- Mięso i wątróbkę wypłukać osączyć na sicie. Cebulę obrać. Wszystko zmielić w maszynce.
- Natkę pietruszki opłukać i drobno pokroić.
- Masę mięsną wymieszać z pozostałymi składnikami. Przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (można też wysmarować formę masłem i wysypać bułka tartą).
- Piec w temperaturze 190 stopni C około 60 minut. Wystudzić.
Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.
Jeden komentarz
Witaj Lauro! Wygląda bardzo apetycznie! Pyszności u Ciebie!
Pozdrawiam Cię:)