PASZTET Z INDYKA

Pasztet z indyka

W ubiegłym tygodniu robiłam pieczeń rzymską z indyka. Bardzo nam smakowała i u moich dzieci taki rodzaj dodatku do chleba na pewno wygrywa z każdą wędliną kupioną w sklepie. Nakład pracy jest tak niewielki, że patrząc na jego zalety postanowiłam robić pasztet lub pieczeń zdecydowanie częściej. Tym razem pasztet z indyka, przygotowany z mięsa i wątróbki, ale jeśli szukasz innego przepisu na domowy pasztet, zobacz tutaj.

SKŁADNIKI PASZTET Z INDYKA:

na dużą keksówkę

  • 70 dkg udźca z indyka
  • 70 dkg wątróbki z indyka
  • 1 czerwona cebula (lub zwykła)
  • 1 łyżeczka grubo mielonego pieprzu
  • 2 łyżeczki soli
  • 3 jajka
  • pęczek natki pietruszki

PRZYGOTOWANIE:

  1. Mięso i wątróbkę wypłukać osączyć na sicie. Cebulę obrać. Wszystko zmielić w maszynce.
  2. Natkę pietruszki opłukać i drobno pokroić.
  3. Masę mięsną wymieszać z pozostałymi składnikami. Przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (można też wysmarować formę masłem i wysypać bułka tartą).
  4. Piec w temperaturze 190 stopni C około 60 minut. Wystudzić.

Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Jeden komentarz

Zostaw komentarz