Nie wiem skąd wzięła się nazwa tego ciasta i nie pamiętam też skąd mam ten przepis. Jest on wpięty do moich notatek od wielu, wielu lat i muszę przyznać, że w ostatnich jakoś został zapomniany. Przygotowując menu na Święta Wielkanocne i przeglądając notatki wygrzebałam go i postanowiłam przygotować to naprawdę przepyszne ciasto.
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka śmietany
- 1 jajko
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżka octu
- 3 łyżki maku
- 2 łyżki kakao
- 2/3 szklanki bakalii (rodzynki, migdały, orzechy, figi…)
- Mąkę i sodę przesiać. Mak sparzyć i utrzeć w makutrze lub zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa. Bakalie drobno posiekać.
- Jajko utrzeć z cukrem, dodając po trochę: śmietanę, mąkę z sodą oraz ocet. Wyrobić na gładką, lśniącą masę.
- Ciasto podzielić na trzy części.
- Do pierwszej dodać utarty mak.
- Do drugiej kakao.
- Do trzeciej bakalie.
- Osobno upiec trzy placki – każdy po około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
SKŁADNIKI NA KREM:
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 kostka masła
- 1,5 łyżki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- Utrzeć jaja z cukrem na puszystą masę. Dodać mąkę i nadal ucierać.
- Mleko zagotować. Wrzące mleko wlewać cienką strużką do masy jajecznej ciągle ją ucierając. Masę ostudzić.
- Masło utrzeć, dodawać po łyżce ostudzonej masy.
- Gotowym kremem przełożyć placki – kolejność dowolna
7 komentarzy
robiłam, Twój bardzo apetycznie wygląda 🙂
ale super nazwa a w smaku musi byc pyszny
Ja mam przepis na to ciasto ze starego Poradnika Domowego 🙂 Pamietam jak kiedys je robilam i totalnie mi nie wyszlo..bylo plaskie jak sezamki :)) Twoje ciacho wyglada oblednie pysznie 🙂
też mam ten przepis i nie wyszło Ci dlatego, zże tam jest błąd. a ma być tak : http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2013/03/ciasto-marchewkowe-ii-z-ricotta-i.html
Rewelacyjnie wygląda to ciasto i … całkiem przyjemna nazwa 🙂
POWINNO BYĆ NA KAŻDĄ CZĘŚĆ CIASTA PO :1 szklanka mąki.1 szklanka cukru.1 szklanka śmietany,1 jajko, 1 łyżka octu i do każdej porcji dodawać bakalie, mak, kakao. Nie że z jednej szklanki rozrobić ciasto i jeszcze podzielić na 3 części ten przepis jest na każdy pojedynczy placek. I dopiero wyjdzie tak jak na zdjęciu. Tak że potrzebne jest 3 szkl mąki, 3 szkl cukru 3 szkl śmietany 3 jajka 3 łyżki octu. Każdy placek robimy osobno i tylko dodajemy pozostałe składniki do każdego placka inne.
Właśnie, zrobiłam kiedyś z Poradnika Domowego (daaaaawno temu ?) z proporcji wg. tego przepisu i wyszło cieniuteńkie, więc następnym razem podwoiłam składniki na ciasto.Ciasto pyszne, polecam. Można zrobić w okrągłej foremce i wyjdzie tort ???.