Quiche czy tarta to jedno z bardziej ekspresowych dań. Jeśli w lodówce zalegają resztki różnych produktów, z którymi nie wiadomo co robić to warto wykorzystać je do skomponowania przepysznego dania według własnego pomysłu. Wystarczy opakowanie ciasta francuskiego…
SKŁADNIKI:
- opakowanie ciasta francuskiego
- 15 dkg wędzonego twarogu (może być też zwykły)
- 10 dkg kabanosów
- 1 jajko
- 5 łyżek śmietany
- 2 -3 młode cebulki
- sól, pieprz do smaku
- Ciasto wyłożyć na blaszkę, tak aby utworzyć rant. Ja miałam blaszkę kwadratową, więc resztkę ciasta po docięciu do kwadratu wykorzystałam do ozdobienia wierzchu potrawy.
- Cebulkę pokroić w drobną kostkę i oprószyć solą.
- Kabanosy pokroić na centymetrowe kawałki i rozsypać równomiernie na cieście.
- Ser pokruszyć bezpośrednio na ciasto.
- Rozbełtać jajko, dodać śmietanę i pokrojoną cebulkę. Dokładnie wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem.
- Masę wylać na ciasto, ułożyć resztki ciasta pokrojone w paski.Piec w temperaturze 200 stopni 20 – 25 minut.
3 komentarze
Wczoraj kupiłam na tygodniu francuskim w Lidlu właśnie ciasto francuskie, miałam zrobić coś na słodko ale Twoje danie zmienia moje plany, mam nadzieję że quiche mi wyjdzie i będzie pyszne.
smacznego…
Wow ale apetyczne 😉 a wiecie moze czy w biedronce jest jakies dobre ciasto francuskie? bo wybieram sie tam po polskie snaki 😉