EKSPRESOWY SERNIK Z NUTELLĄ

Sernik z nutellą

Uwierzcie – ten sernik z nutellą jest rewelacyjny. W internecie roi się od przepisów na połączenie sucharów, nutelli i serka. Ten przepis wyróżnia prostota wykonania. Tym deserem moja koleżanka Beata zabłysnęła w TV – razem z dziećmi robiła je w programie Pawła Lorocha emitowanym w telewizyjnej dwójce.

“Ciacho” jest nieskomplikowane i naprawdę szybkie do wykonania. Chrupiący spód, delikatny serek oraz owoce w galaretce. W oryginale Beata dodaje banany, ja robiłam je kiedyś jako tort urodzinowy – wtedy użyłam wiśni – dla mnie było rewelacyjne.

SKŁADNIKI NA SERNIK Z NUTELLĄ:

  • opakowanie sucharków (zwykłych np. Mamut)
  • słoik (400 g) Nutelli
  • 800 g gęstego serka homogenizowanego
  • 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w kilku łyżkach wrzątku*
  • 3 banany lub inne ulubione owoce
  • 2 op. galaretki np. truskawkowe

*można pominąć jeśli serek jest gęsty

PRZYGOTOWANIE:

  1. Suchary rozgniatamy lub rozdrabniamy w blenderze. Nie można z nich zrobić całkiem drobnego proszku, dobrze jest gdy zostaną niewielkie grudki.
  2. Suchary wymieszać z nutellą, następnie masę wyłożyć na spód blaszki (25×35 cm) i dość mocno ją ugnieść.
  3. Galaretki rozpuścić w 0,75 litra wody. Odstawić do wystygnięcia.
  4. Serek wymieszać z rozpuszczoną żelatyną i od razu wyłożyć na spód z sucharków i nutelli.
  5. Owoce ułożyć na masie serowej, zalać tężejącą galaretką, następnie odstawić na kilka godzin do lodówki do całkowitego stężenia.

Deser można przygotować w pucharkach.

Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

4 komentarze

  1. Wow, ja przyznam że po raz pierwszy spotkałam się z połączeniem sucharków i Nutelli – ale to bardzo udane pierwsze spotkanie! 🙂

Zostaw komentarz