EKSPRESOWY SERNIK Z NUTELLĄ

Sernik z nutellą

Uwierzcie – ten sernik z nutellą jest rewelacyjny. W internecie roi się od przepisów na połączenie sucharów, nutelli i serka. Ten przepis wyróżnia prostota wykonania. Tym deserem moja koleżanka Beata zabłysnęła w TV – razem z dziećmi robiła je w programie Pawła Lorocha emitowanym w telewizyjnej dwójce.

„Ciacho” jest nieskomplikowane i naprawdę szybkie do wykonania. Chrupiący spód, delikatny serek i owoce w galaretce. W oryginale Beata dodaje banany, ja robiłam je kiedyś jako tort urodzinowy – wtedy użyłam wiśni – dla mnie było rewelacyjne.

SKŁADNIKI:

  • opakowanie sucharów (zwykłych np Mamuta)
  • słoik (400g) Nutelli
  • 80 dkg serka homogenizowanego (musi być w miarę gęsty) – ja użyłam serka waniliowego ze znanej polskiej sieci
  • 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w kilku łyżkach wrzątku (w oryginale jej nie ma)
  • ulubione owoce (u mnie trzy banany)
  • 2 galaretki (fajniejsze są jakieś ciemne)
  1. Suchary rozgniatamy lub rozdrabniamy w blenderze. Nie można z nich zrobić całkiem drobnego proszku, dobrze jest gdy zostaną całkiem niewielkie grudki.
  2. Suchary wymieszać z nutellą, masę wyłożyć na spód blaszki (25×35 cm) i dość mocno ją ugnieść.
  3. Galaretki rozpuścić w 0,75 litra wody. Odstawić do wystygnięcia.
  4. Serek wymieszać z rozpuszczoną żelatyną – przypominam, że w oryginale jej nie ma – ja  wolałam uniknąć pływającego serka, więc dla pewności ja dodałam. Ser wyłożyć na masę nutelkową.
  5. Owoce ułożyć na masie serowej, zalać tężejącą galaretką. Odstawić na kilka godzin do lodówki.

 

Zobacz także...

4 komentarze

  1. Wow, ja przyznam że po raz pierwszy spotkałam się z połączeniem sucharków i Nutelli – ale to bardzo udane pierwsze spotkanie! 🙂

Zostaw komentarz