PULPETY Z MIĘSA I CUKINII

Zapowiedziane wczoraj pulpety z mięsa i cukinii, w pysznym domowym sosie pomidorowym, z dodatkiem pieczarek. Świetne z makaronem, ryżem lub ulubioną kaszą.

Jeśli szukasz pomysłów na dania łączące mięso i warzywa, zobacz tutaj.

SKŁADNIKI NA PULPETY Z MIĘSA I CUKINII:

  • 1/2 kg mielonego mięsa (możesz wykorzystać wieprzowe lub drobiowe)
  • 1/2 kg startej cukinii
  • 2 cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • tarta bułka ok. 2-3 łyżki
  • 1/2 kg pieczarek
  • 1/2 litra przecieru pomidorowego (takiego z butelki)
  • 3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Cebulę, pieczarki i czosnek obrać, następnie cebulę pokroić w drobną kostkę, pieczarki w plasterki, a czosnek przecisnąć przez praskę.
  2. W dużym rondlu rozgrzać oliwę wrzucić jedną cebulę i pieczarki, lekko oprószyć solą oraz pieprzem i podsmażyć.
  3. Wlać przecier pomidorowy, wymieszać i ewentualnie doprawić.
  4. Cukinię zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Startą cukinię zasypać płaską łyżką soli i odstawić na przynajmniej pół godziny, po tym czasie odlać płyn i dokładnie odcisnąć.
  5. Do mięsa dodać startą cukinię, jajko oraz tartą bułkę i wymieszać. Masę doprawić solą i pieprzem. Jeśli będzie zbyt rzadka trzeba dodać więcej bułki tartej.
  6. Z masy mięsnej formować kulki i kłaść je na sos pomidorowy, następnie dusić na wolnym ogniu ok. 25 minut co jakiś obracając pulpeciki. Jeśli sos zbyt mocno się wygotuje można podlać minimalnie wodą.
  7. Podaj z dowolnym makaronu.

Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

3 komentarze

Zostaw komentarz