SERNIK WIEDEŃSKI POD MIGDAŁOWĄ PIERZYNKĄ

Sernik wiedeński z maślano-migdałową polewą

Dzisiaj będzie bez długiego wstępów, bo chyba jest tu zbędny: tradycyjny sernik wiedeński pieczony bez spodu, ale w wersji bardzo wykwintnej.

Sernik upieczony pod maślano-jajeczną pierzynką z płatkami migdałowymi.Taką masę miałam zapisaną w swoich notatkach z dopiskiem „można wykorzystać na sernik”. Nie mam pojęcia skąd mam ten przepis i na pewno nigdy go nie wykorzystałam… do dzisiaj.

SKŁADNIKI:

  • 20 dkg masła
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 1 kg zmielonego twarogu (u mnie z wiaderka)
  • opakowanie budynki śmietankowego
  • skórka starta z połowy cytryny
  1. Masło i cukier utrzeć na puszystą masę.
  2. Dodawać po jednym jajku i po łyżce sera  i nadal ucierać.
  3. Pod koniec dodać budyń oraz startą skórkę z cytryny.
  4. Masę przelać do formy wyłożonej papierem (u mnie tortownica 26 cm).

SKŁADNIKI NA MASĘ MAŚLANO – JAJECZNĄ

  • 10 dkg masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 1 czubata łyżka mąki kukurydzianej
  • 10 dkg płatków migdałowych
  1. Masło i cukry utrzeć na puszystą masę.
  2. Dodawać po jednym jajku, na koniec dodać mąkę kukurydzianą.
  3. Masę równomiernie rozlać na masę serową, wierzch posypać płatkami migdałowymi.
  4. Piec około około 60 minut przy temperaturze 180 stopni.
  5. Ciasto studzić w uchylonym piekarniku.

Sernika nie powinno się kroić od razu po upieczeniu, lepszy jest taki „odstany” – my tym razem niestety nie mogliśmy się oprzeć…

Sernik wiedeński z maślano-migdałową polewą
Sernik wiedeński

Zobacz także...

4 komentarze

Zostaw komentarz