DYNIOWE GNOCCHI W SOSIE Z GORGONZOLĄ

Proste dyniowe gnocchi

Za takie dyniowe gnocchi chciałam się zabrać już od dawna. To niby takie zwykłe, polskie kopytka, jednak ten ich urokliwy wygląd sprawia, że są wyjątkowe. Do formowania gnocchi służy specjalna drewniana deseczka z rowkami, można to zrobić też widelcem, ja wypróbowałam do tego celu szatkownicy do krojenia jajek. Uważam, że sprawdziła się znakomicie.

Gnocchi występuje w wielu odmianach. Te najbardziej popularne na bazie ziemniaków, są też z dodatkiem serów, mogą być zabarwiane dodatkiem warzyw, ale robi się je również z dodatkiem lub na bazie puree z warzyw: szpinaku, karczochów czy jak w dzisiejszym przepisie dyni. Inspiracją dla dzisiejszego dania był ten przepis.

SKŁADNIKI NA DYNIOWE GNOCCHI:

  • 3 szklanki puree z upieczonej dyni
  • 2 szklanki mąki (u mnie pełnoziarnista orkiszowa)
  • 2 jajka
  • około 1 szklanki mąki do podsypywania
  1. O pieczeniu dyni było tutaj. Dzień wcześniej upiekłam jej więcej z myślą, że powinno trochę zostać właśnie na takie gnocchi. Upieczoną wystarczy zmiksować blenderem (można też przepuścić przez maszynkę).
  2. Ze składników wyrobić ciasto jak na kopytka. Jeśli jest zbyt rzadkie można dodać trochę mąki.
  3. Na stolnicy podsypanej mąką toczyć wałki grubości ok. 2 centymetrów, następnie kroić kluseczki i uformować charakterystyczne rowki.
  4. Kłaść na gotującą się osoloną wodę, wyjmować łyżką cedzakową po około minucie od wypłynięcia. Podawać z sosem.

SKŁADNIKI NA SOS:

  • 10 dkg szynki surowej wędzonej (można pominąć)
  • 1 duży lub 2 mniejsze pory – biała część
  • 2 łyżki śmietany 18 %
  • 1 szklanka mleka
  • 15-20 dkg gorgonzoli (ewentualnie innego sera z niebieską pleśnią)
  • 1 łyżka oleju
  • świeżo zmielony pieprz
  1. Pora oczyścić i pokroić na cienkie plasterki.
  2. Szynkę pokroić w plasterki, gorgonzolę w drobne kawałki (można też pokruszyć).
  3. Na patelni rozgrzać olej i włożyć szynkę, chwilę smażyć, następnie dodać pora. Smażyć na małym ogniu, aż się zeszkli i wlać śmietanę, dusić kilka minut.
  4. Na koniec wlać mleko i dodać gorgonzolę, gotować aż ser się rozpuści.
Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

6 komentarzy

Zostaw komentarz