EINTOPF Z WOŁOWINĄ I ZIEMNIAKAMI

Eintopf to wspólna nazwa dla potrawy wywodzącej się z kuchni niemieckiej, przypominającej gęstą zupę z wkładką lub gulaszu. Z niemieckiego eintopf to po prostu “jeden garnek”, w którym lądują różne składniki i razem się duszą. Jak to często bywa z dobrym jedzeniem wywodzi się ono z biedy i niedostatku – takim jednogarnkowym daniem łatwiej można było wykarmić dużą rodzinę.

W okresie III Rzeszy obowiązywał eintopfsonntag – w okresie jesienno-zimowym w pierwszą niedzielę miesiąca tradycyjny, droższy obiad musiał być zastąpiony eintopfem którego koszt musiał być niższy niż pół marki na osobę. “Zaoszczędzone” pieniądze miały być przekazywane na konto organizacji WHW i służyły jako wsparcie materialne dla potrzebujących. Całej akcji towarzyszyła propaganda socjalistyczna.

Nie przepadam za ziemniakami, zwłaszcza takimi w ich tradycyjnej formie, jednak to danie mimo, że jest połączeniem najzwyklejszych ziemniaków i mięsa, należy do moich ulubionych. Ziemniaki poprzez pieczenie ich razem z mięsem i sosem nabierają takiego innego, wyjątkowego ciekawego smaku i bez wątpienia potrafią zaskoczyć. To zdecydowanie jest smak z dzieciństwa, moja mama robiła coś takiego i jest to po prostu pyszne.

SKŁADNIKI NA EINTOPF Z WOŁOWINĄ:

  • 400 g chudego mięsa wołowego bez kości
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 300 g pieczarek
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • olej
  • słodka papryka w proszku
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Mięso pokroić na niewielkie kawałki, cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać a pieczarki pokroić w spore plastry.
  2. Rozgrzać na dużej patelni olej i zrumienić na nim mięso, następnie dodać cebulę, pieczarki i czosnek, oprószyć solą i smażyć aż cebula zmięknie. Zmniejszyć ogień, dodać sproszkowaną paprykę i wszystko szybko wymieszać. Dodanie papryki tworzy zasmażkę, która bardzo fajnie zagęszcza sos – zbędne jest dodawanie mąki.
  3. Dodać koncentrat i podlać wodą (powinno mieć konsystencję gęstej zupy), na koniec doprawić solą oraz pieprzem.
  4. Ziemniaki obrać i pokroić w ćwiartki, włożyć do dużego naczynia żaroodpornego i zalać sosem, następnie piec ok. 90 minut w temperaturze 200 stopni C.

Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

6 komentarzy

  1. Zrobiłam, bardzo pyszne. A sos rozpływał się w ustach, gdy jadłam go z chlebem posmarowanym masłem. Pychota, polecam Eintopf.

  2. Dawno nie jadłem tego choć smak z dzieciństwa pamiętam, babcia robiła najlepszy. Coś co trzeba w końcu zrobić, smaki odżyły

Zostaw komentarz