GULASZ Z SERC WIEPRZOWYCH

To kolejny z przepisów z wykorzystaniem podrobów. Tym razem to gulasz z serc wieprzowych, które podałam z przywiezionym z Czech knedlikiem. Knedlik jest prosty do wykonania, więc jeśli ktoś ma ochotę na takiego zrobionego własnoręcznie – zapraszam po przepis.

SKŁADNIKI NA GULASZ Z SERC WIEPRZOWYCH:

  • 70 dkg serc wieprzowych
  • 1 cebula
  • 3-5 ząbków czosnku
  • 1-2 marchewki
  • 1 -2 pietruszki (opcjonalnie)
  • 3-4 łyżki oliwy
  • 1/2 litra bulionu (może być z kostki)
  • 1/3 szklanki śmietany
  • 2 łyżeczki mąki
  • sól, pieprz, przyprawa typu jarzynka

PRZYGOTOWANIE:

  1. Serca przekroić wzdłuż, wycisnąć resztki krwi i dokładnie opłukać. Serca włożyć do garnka, zalać niewielką ilością wody dodać do smaku jarzynką, następnie gotować do miękkości. Po ostudzeniu pokroić na mniejsze kawałki.
  2. Cebulą, czosnek, pietruszkę i marchewkę obrać, następnie czosnek drobno posiekać, cebulę pokroić w kostkę, marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
  3. Na sporej patelni rozgrzać oliwę, włożyć pokrojoną cebulę, oprószyć solą, podgrzewać aż cebula się zeszkli. Następnie dodać czosnek i po chwili pokrojone serca oraz starte warzywa. Smażyć kilka minut co jakiś czas mieszając, na koniec podlać bulionem, doprawić do smaku i dusić jeszcze około 10-15 minut.
  4. Mąkę wymieszać ze śmietaną, dodać klika łyżek gorącego płynu w którym gotują się serca (zahartowanie śmietany nie dopuści do jej zważenia). Śmietaną z mąką zagęścić sos, doprawić i na wolnym ogniu gotować kilka minut.

Gulasz można podać z dowolną kaszą, ziemniakami lub jak w moim przypadku z knedlikiem i obowiązkowo z czerwoną kapustą.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

2 komentarze

Zostaw komentarz