CIASTO NA PIZZĘ NA DROŻDŻACH

Proste ciasto na pizzę na drożdżach

Rodzinne spotkania, to niesamowite chwile rozmów, wspomnień czy żartów. Uwielbiam jeśli tym spotkaniom towarzyszy wspólne biesiadowanie a jeszcze bardziej wspólne przygotowywanie posiłku. Tym razem asystę w kuchni pełniła moja siostrzenica Nina, a wspólnie wyprodukowaliśmy to co nasza rodzina lubi najbardziej. Zapraszam na proste ciasto na pizzę na drożdżach.

Przygotujcie własny sos pomidorowy, z dodatkiem czosnku i ziół, wyjmijcie co macie w lodówce oraz spiżarni i wspólnie, całą rodziną przygotujcie najlepszą, bo domową pizzę.

SKŁADNIKI CIASTO NA PIZZĘ NA DROŻDŻACH:

  • 2 i 3/4  szklanki mąki pszennej
  • 2 i 3/4  szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 3/4 szklanki oliwy z oliwek + do posmarowania miski
  • 1/2 litra ciepłej wody
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1,5 łyżki soli
  • 1,5 łyżki cukru

PRZYGOTOWANIE:

  1. Składniki wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto, następnie przełożyć do miski wysmarowanej oliwą, przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na minimum 6-8 godzin lub na całą noc.
  2. Ciasto wyjąć z lodówki, zagnieść i podzielić na 4-5 części. Każdą uformować w kulkę natłuszczonymi dłońmi, kulki włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 1-2 godziny w ciepłe miejsce.
  3. Każdą kulkę rozciągnąć formując okrągły placek, układać na blaszce, smarować sosem, kłaść ulubione dodatki, następnie piec 12-15 minut w temperaturze 220 stopni C.

Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

2 komentarze

Zostaw komentarz