TRADYCYJNA GROCHÓWKA WOJSKOWA

Grochówka zawsze kojarzy mi się z kotłem i unoszącą się na nim parą gorącej zupy. Prawdziwa grochówka wojskowa, jest cudowna w smaku, niezwykle aromatyczna i treściwa, a podana z pajdą świeżego dobrego chleba, jest z pewnością tym, czym kuchnia polska powinna się chwalić. Moja wersja bez zasmażki i podsmażanej cebuli, czyli troszkę lżejsza, ale mimo wszystko niesamowicie smaczna. Najlepsza jest taka gotowana w kuchni polowej, bo jest to jedno z takich dań, które smakują inaczej gdy gotowane są w ilości dla “mas”. Chyba wszystkie większe imprezy plenerowe oferują to danie. Pikniki, festyny czy słyszeliście o takich bez wielkiego kotła, w którym pyrka grochówka wojskowa?

Grochówka wojskowa tradycyjnie podawana jest z pajdą dobrego chleba. Gęsta, pożywna, z porządną wkładką mięsną może być kompletnym jednogarnkowym daniem obiadowym.

Jeśli zdecydujesz się ugotować grochówkę z całych ziaren grochu, zamocz go dzień wcześniej – połówki nie wymagają wcześniejszego moczenia.

SKŁADNIKI – GROCHÓWKA WOJSKOWA:

(porcja na duży gar zupy na dwa dni)

  • opakowanie grochu połówki (ok. 400 g),
  • 3 marchewki
  • 1-2 pietruszki
  • kawałek selera
  • 1 spora cebula
  • 3 ziemniaki
  • 40 dkg żeberek wieprzowych
  • kawałek chudego wędzonego boczku
  • 2-3 pętka wędzonej kiełbasy
  • sól, pieprz, majeranek, kilka listków laurowych

PRZYGOTOWANIE:

  1. Groch opłucz, zalej wodą, dodaj listki laurowe i na wolnym ogniu gotuj do miękkości. Musisz pilnować aby się nie przypalił – co jakiś czas zamieszaj i ewentualnie podlej wodą.
  2. Żeberka pokrój, następnie zalej wodą, posól i gotuj na wolnym ogniu około 30 minut.
  3. Marchewkę, pietruszkę i seler obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Boczek pokrój w słupki, kiełbasę w półplasterki lub dużą kostkę.
  4. Do gotujących się żeberek dodaj warzywa, boczek i kiełbasę, gotuj kolejne 10 minut.
  5. Do wywaru mięsno-warzywnego dodaj pokrojone w niewielką kostkę ziemniaki oraz groch, następnie dopraw solą, pieprzem oraz sporą ilością majeranku.
  6. Gotuj do miękkości ziemniaków, co jakiś czas mieszając.

Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

2 komentarze

Zostaw komentarz