TRADYCYJNE KAPUŚNIACZKI W CIEŚCIE DROŻDŻOWYM

Kapuśniaczki

Takie kapuśniaczki są świetnym dodatkiem do wigilijnego barszczu. Można podawać je na zimno lub podgrzane.

Polecam, ten przepis z mojego rodzinnego domu, a pochodzi z archiwalnego numeru Przyjaciółki.

SKŁADNIKI NA CIASTO NA KAPUŚNIACZKI:

  • 40 dkg mąki
  • 3 dkg drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • jajko
  • 3 łyżki oleju
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • szczypta soli
  • szczypta gałki muszkatołowej

SKŁADNIKI NA FARSZ:

  • 30 dkg kapusty kiszonej
  • kilka suszonych grzybów
  • cebula
  • 2 łyżki oleju
  • jajko
  • pieprz do smaku
  • jajko lub białko jajka do posmarowania

PRZYGOTOWANIE:

  1. Drożdże wymieszaj z cukrem, połową ilości mleka i kilkoma łyżkami mąki. Odstaw na około 15 minut do wyrośnięcia.
  2. Dodaj pozostałe składniki ciasta i wyrób gładkie, elastyczne ciasto.
  3. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia – ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  4. Kapustę razem z suszonymi grzybami zalej małą ilością wody, gotuj, w razie potrzeby podlewając wodą, a na koniec odsącz na sicie.
  5. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na oleju.
  6. Dodaj kapustę z grzybami i chwilę razem smaż. Zestaw z ognia i dodaj jajko. Dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku.
  7. Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 2-3 mm i pokrój w kwadraty o boku ok. 7 cm. Na środek kładź porcję farszu i zawijaj w ruloniki.
  8. Układaj na blaszce łączeniem do spodu i odstaw do wyrośnięcia.
  9. Przed wstawieniem do piekarnika posmaruj rozkłóconym jajkiem.
  10. Piecz w temperaturze 200°C przez 20-30 minut.
Kapuśniaczki
Kapuśniaczki

Kapuśniaczki świetnie smakują z barszczem wigilijnym.

Zobacz także...

6 komentarzy

Zostaw komentarz