BATONIKI Z ZIARNAMI

Zapraszam na przepis na pyszne domowe batoniki z ziarnami. Jeśli chcesz swoim dzieciom podać coś słodkiego wybierz właśnie domowe słodycze, w których będą te składniki, które sama wybierzesz. Ziarna, orzechy, żurawina, płatki owsiane i słodycz, którą daje cukier trzcinowy i miód, a nie syrop glukozowo-fruktozowy, któremu wszyscy powinniśmy wypowiedzieć wojnę.

Wpis powstał w ramach współpracy z marką Diamant.

SKŁADNIKI NA BATONIKI Z ZIARNAMI:

  • 1/2 szklanki ziaren, np: słonecznik, dynia, sezam, pokruszone orzechy
  • 15 dkg masła
  • 10 dkg cukru trzcinowego Diamant
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 10 dkg suszonych żurawin (można użyć rodzynek)
  • 25 dkg płatków owsianych, najlepiej zwykłe
  • 1 szczypta soli
  • 20 dkg czekolady mlecznej

PRZYGOTOWANIE:

  1. Nasiona uprażyć na patelni na lekko złoty kolor, następnie ostudzić i posiekać. Masło, cukier oraz miód roztopić na małym ogniu i lekko przestudzić.
  2. W dużej misce wymieszać płatki owsiane z żurawiną, dodać posiekane nasiona i sól.
  3. Wlać jeszcze ciepłe masło z cukrami i dokładnie wymieszać. Mieszaninę wyłożyć na prostokątną lub kwadratową formę wyłożoną papierem do pieczenia (ja użyłam foremki 20×30 i wyszły mi takie cienkie “czekoladki”). Masę równomiernie rozprowadzić i dość mocno ugnieść, następnie ostudzić.
  4. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wylać na masę, następnie wyrównać. Wystudzić i pokroić na dowolnej wielkości prostokąty. Przechowywać w zamykanym pojemniku.
Pyszne domowe batoniki z ziarnami
Pyszne domowe batoniki z ziarnami

Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

3 komentarze

Zostaw komentarz