KAPUSTA WŁOSKA ZAPIEKANA

Przepis na ten świetny dodatek obiadowy znalazłam w książce Jak gotować Disslowej. Kapusta włoska zapiekana w sosie  śmietanowym fajnie się będzie komponować z typowym obiadem typu ziemniaki i mięso, ale można ją też podać jako dodatek do potraw z grilla.

Polecam.

SKŁADNIKI – KAPUSTA WŁOSKA ZAPIEKANA:

  • niewielka główka kapusty włoskiej
  • 1 szklanka śmietany, całość lub część można zastąpić jogurtem naturalnym
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki startego sera żółtego
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Kapustę podzielić na cztery części, usunąć głąb. Włożyć do osolonego wrzątku i obgotować ok. 5 minut, następnie odsączyć.
  2. Masło rozpuścić, dodać mąkę i zrobić zasmażkę. Dodać śmietanę, dokładnie wymieszać, a po zagotowaniu zestawić z ognia. Dodać żółtka, doprawić solą i pieprzem.
  3. Kapustę ułożyć w naczyniu żaroodpornym, polać sosem, posypać startym serem.
  4. Zapiec w piekarniku w temperaturze 200 stopni C ok 20 minut, aż będzie rumiana.

Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

2 komentarze

  1. wczoraj akurat koleżanka zachwycała się kapustą włoską podobnie przygotowaną, na pewno bardzo smaczna jarzynka, wersja z sosem jogurtowym też bardziej by mi odpowiadała

Zostaw komentarz