Dzisiaj zdrowo… Propozycja obiadu węglowodanowego na słodko. Idealna na I fazę Metody Montignac. Lekkie kluski leniwe z sosem z mrożonych truskawek.
Taki obiad to balsam dla duszy kiedy za oknem pada deszcz lub śnieg, a słońca nie widać…
Jak ja już chcę wiosny.
SKŁADNIKI NA LENIWE:
porcja na dwie osoby
- 25 dkg chudego białego sera
- 2 białka
- 3 czubate łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- sól
- mąka do podsypania
- Ser przecisnąć przez praskę, lub dokładnie rozgnieść widelcem.
- Z białek i szczypty soli ubić sztywną pianę.
- Do sera dodać mąkę, pianę z białek, wymieszać łyżką.
- Stolnicę dość mocno podsypać mąką, wyłożyć ciasto. Uformować wałek, kroić ukośne kluseczki.
- Kłaść na osolony wrzątek, gotować ok. 2 minut od wypłynięcia.
SKŁADNIKI NA SOS:
- 25 dkg truskawek (w sezonie świeże, teraz można skorzystać z mrożonek)
- 1 szklanka niskotłuszczowego jogurtu naturalnego (BEZ CUKRU!!!)
- ewentualnie do dosłodzenia ksylitol lub stewia
- opcjonalnie kilka listków świeżej mięty
- Składniki sosu zmiksować.
- Podawać z ugotowanymi kluskami. Można posypać posiekanymi listkami mięty.
2 komentarze
Podobne leniwe robiłam, będąc na diecie Dukana. Tylko że zamiast mąki orkiszowej były mielone otręby. Pycha. I ten sos truskawkowy :)).
miałam okazję ostatnio takie jeść i przyznaję, są pyszne:)