ZIMOWE SZASZŁYKI

Zimowe szaszłyki

Przygotowanie tego obiadu to była dla mnie przyjemność. Wspólny obiad u cioci i u wujka w ich domu, tym bardziej cieszył kiedy usłyszałam słowa pochwały.

W nie swoich szafkach i szufladach zawsze można znaleźć coś ciekawego. Dzisiaj chciałam Wam przedstawić produkt własnoręcznie wykonany przez dziadka mojego wujka. Narzędzi przez niego wykonanych jest więcej, jednak tłuczek do mięsa, który sam wytoczył, totalnie mnie zachwycił i myślę, że Wam również się spodoba…

SKŁADNIKI:
(porcja na 6-8 osób)

  • ok. 80 dkg mięsa (schab lub piersi z kurczaka)
  • 1-2 czerwone papryki
  • 1 średniej wielkości cukinia
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  1. Mięso pokroić w cienkie kotlety, utłuc tak jak na schabowe. Pokroić w paski szerokości ok. 1,5 cm.
  2. Czosnek rozetrzeć, dodać sól i pieprz, wymieszać z olejem. Odłożyć 2-3 łyżki marynaty (w niej zamarynujemy cukinię). Do marynaty włożyć paski mięsa, odstawić na godzinę do zamarynowania.
  3. Paprykę opłukać i pokroić w kwadraty 1,5 cm. Cukinię opłukać i pokroić wzdłuż na bardzo cienkie plastry. Najlepiej do tego wykorzystać obierak do warzyw. Cukinię zamarynować.
  4. Na paski mięsa układać paski cukinii, nabijać na patyczki tworząc falbankę, pomiędzy kawałki mięsa z cukinią nabijać pokrojoną paprykę.
  5. Gotowe szaszłyki układać na kratce, posmarować resztką marynaty.
  6. Piec na grillu do zrumienienia obu stron.
  7. Szaszłyki podaliśmy z makaronem z pieczarkami i zielonym groszkiem.

Zimowe szaszłyki
Zimowe szaszłyki

Zobacz także...

6 komentarzy

  1. Szanowni Państwo!

    Jestem studentką Dziennikarstwa i Komunikacji Społecznej na Uniwersytecie A.Mickiewicza na specjalności Nowe Media. Prowadzę badanie naukowe dotyczące blogów kulinarnych w Polsce. Wszystkich autorów blogów kulinarnych zachęcam do wypełnienia ankiety. Zajmie to Państwu jedynie ok. 1 – 2 minut. Wyniki zostaną zaprezentowane w pracy naukowej dotyczącej charakterystyki bloga jako nowej formy komunikacji społecznej.

    Ankieta dla autorów blogów kulinarnych: http://www.ebadania.pl/97797035d63e99d8

    Dziękuję za poświęcony czas,
    Agata Ornafa.

    1. Witam ponownie,
      dziękuję wszystkim, którzy wzięli udział w moim sondażu 🙂 Dzięki Waszym 381 ankietom, udało mi się napisać w zeszłym roku pracę magisterską i obronić ją z wynikiem bardzo dobrym. W tym roku na podstawie udzielonych przez Was odpowiedzi powstała książka "Blogi kulinarne – pyszna historia Internetu". Zapraszam wszystkich do lektury! 🙂 http://wydaje.pl/e/blogi-kulinarne-pyszna-historia-internetu

Zostaw komentarz