JAJKO SADZONE W AWOKADO

Jajko sadzone w awokado

Podpatrzony kiedyś na jednej z zagranicznych stron pomysł na podaje jajka sadzonego zaistniał w mojej kuchni – myślę, że Wam się spodoba.

Jajko podałam z kaszą bulgur. Lekko, zdrowo i kolorowo. Moim zdaniem idealne danie podczas oczekiwania na wiosnę…

SKŁADNIKI:

  • 2 sztuki awokado
  • 4 jajka
  • sól, pieprz do smaku
  • 3/4 szklanki drobnej kaszy bulgur
  • 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  1. Bulgur opłukać, przełożyć do miseczki i zalać wrzącą, osoloną wodą około 1 cm nad powierzchnię kaszy. Przykryć i odstawić na 15-20 minut. Kaszę rozgnieść widelcem.
  2. Awokado przekroić na pół i wyjąć pestkę. Z każdej połówki ściąć  “piętkę”, tak aby uzyskać rodzaj pierścienia  i delikatnie obrać ze skórki.
  3. Na patelni rozgrzać olej, każdy pierścień przełożyć na patelnię, do środka wbić jajo, oprószyć solą i smażyć do ścięcia białka (przykrycie patelni przyspieszy ścięcie).
  4. Białko, które “wypłynie” poza awokado, posiekać.
  5. Piętki awokado zmiksować blenderem razem z czosnkiem.
  6. Do kaszy dodać zmiksowane awokado, posiekane białka, wymieszać i doprawić do smaku.
  7. Można posypać dowolną zieleniną: natka, kolendra lub szczypiorek.

Jajko sadzone w awokado

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

4 komentarze

Zostaw komentarz