PASTA Z DROŻDŻY I CIECIERZYCY

Pasta z drożdży i ciecierzycy

Dzisiaj kolejna pasta do chleba, tym razem pasta z drożdży i ciecierzycy. Ciecierzyca (cieciorka, groch włoski) ma same zalety: niska zawartość tłuszczów, rewelacyjne źródło cynku, kwasu foliowego i białka oraz niesamowita dawka błonnika. Są idealne dla cukrzyków ze względu na niską wartość indeksu glikemicznego oraz pomagają w obniżaniu poziomu cholesterolu w krwi.

Znana jest praktycznie na całym świecie. Z ziaren ciecierzycy lub zrobionej z niej mąki można przygotować wiele bardzo różnorodnych potraw. Najbardziej znane to hummus, falafel (smażone pulpeciki), pakora (warzywa smażone w cieście), socca i chapatti (rodzaje naleśników z mąki z ciecierzycy). Jakiś czas temu przedstawiałam drożdżową pastę do chleba, która już na stałe zagościła w naszej kuchni (wiem, że u niektórych z Was również). Pyszna i zdrowa – polecam.

Pomysł znalazłam na jednej ze słowackich stron z przepisami.

SKŁADNIKI – PASTA Z DROŻDŻY I CIECIERZYCY:

  • 1 puszka ciecierzycy (można ugotować samemu)
  • 10 dkg świeżych drożdży
  • 1 cebula
  • 2-3 łyżki oleju
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • szczypiorek lub inna zielenina do podania

PRZYGOTOWANIE:

  1. Ciecierzycę zmiksować na puree.
  2. Cebulę pokroić w drobną kostkę, oprószyć solą, następnie zeszklić na rozgrzanym oleju.
  3. Dodać pokruszone drożdże, chwilkę dusić razem, co jakiś czas mieszając. Drożdże powinny się rozpuścić i lekko odparować, trzeba uważać, żeby ich nie przypalić.
  4. Na koniec dodać zmiksowaną ciecierzycę, doprawić sola i pieprzem, chwilę razem smażyć, tak aby nadmiar wody odparował.
  5. Podawać z dowolny pieczywem.
Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

7 komentarzy

    1. zuzayana – cieszę się, że Ci smakowało. Dzisiaj robiłam kolejną pastę z ciecierzycą, która mnie zachwyciła – mam nadzieję, że Ci również podpadnie
      Pozdrawiam
      Laura

Zostaw komentarz