PASTA Z DROŻDŻY I CIECIERZYCY

Pasta z drożdży i ciecierzycy

Ciecierzyca (cieciorka, groch włoski) ma same zalety: niska zawartość tłuszczów, rewelacyjne źródło cynku, kwasu foliowego i białka oraz niesamowita dawka błonnika. Są idealne dla cukrzyków ze względu na niską wartość indeksu glikemicznego oraz pomagają w obniżaniu poziomu cholesterolu w krwi.

Znana jest praktycznie na całym świecie. Z ziaren ciecierzycy lub zrobionej z niej mąki można przygotować wiele bardzo różnorodnych potraw. Najbardziej znane to hummus, falafel (smażone pulpeciki), pakora (warzywa smażone w cieście), socca i chapatti (rodzaje naleśników z mąki z ciecierzycy).

Jakiś czas temu przedstawiałam drożdżową pastę do chleba, która już na stałe zagościła w naszej kuchni (wiem, że u niektórych z Was również). Dzisiaj kolejna pasta z dodatkiem drożdży, tym razem w połączeniu z ciecierzycą. Pyszna i zdrowa – polecam.

Pomysł znalazłam na jednej ze słowackich stron z przepisami.

SKŁADNIKI:

  • 1 puszka ciecierzycy (można ugotować samemu)
  • 10 dkg świeżych drożdży
  • 1 cebula
  • 2-3 łyżki oleju
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • szczypiorek lub inna zielenina do podania
  1. Ciecierzycę zmiksować na puree.
  2. Cebulę pokroić w drobną kostkę, oprószyć solą.
  3. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę na wolnym ogniu.
  4. Dodać pokruszone drożdże, chwilkę dusić razem, co jakiś czas mieszając. Drożdże powinny się rozpuścić i lekko odparować. Nie można ich przypalić.
  5. Na koniec dodać zmiksowaną ciecierzycę, doprawić sola i pieprzem, chwilę razem smażyć, tak aby nadmiar wody odparował.
  6. Podawać z dowolny pieczywem.

Zobacz także...

7 komentarzy

    1. zuzayana – cieszę się, że Ci smakowało. Dzisiaj robiłam kolejną pastę z ciecierzycą, która mnie zachwyciła – mam nadzieję, że Ci również podpadnie
      Pozdrawiam
      Laura

Zostaw komentarz