Przepis na proste bułki podpatrzony u Bartka z przepisy.com, czekał na swoją kolej. Ja minimalnie go zmieniłam, bułki są rewelacyjne, szybkie do zrobienia i były cudowną odmianą codziennego chleba.
Do bułek sklepowych trudno je porównać – to po prostu bułki, a nie dmuchane, nafaszerowane powietrzem nie wiadomo co.
Dla mnie to będzie bułkowa baza, już mam pomysł na modyfikację.
SKŁADNIKI:
(8 -10 bułek)
- 25 dkg mąki pszennej typ 500
- 20 dkg mąka orkiszowej typ 3000
- 300 ml ciepłej wody
- 5 dkg świeżych drożdży
- łyżeczka cukru
- 1,5 łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy
- łyżka bazylii (lub oregano)
- Drożdże wymieszać z cukrem i ciepłą wodą i kilkoma łyżkami mąki pszennej. Odstawić w ciepłe miejsce, aby zaczęło pracować.
- Obie mąki przesiać, dodać sól, oliwę i zioła.
- Wlać zaczyn i wyrobić gładkie ciasto. Ja korzystam z robota i hak pracuje zamiast moich rąk. Ciasto drożdżowe lubi aby nad nim trochę popracować. Po wyrobieniu ma być elastyczne i powinno ładnie odchodzić od rąk.
- Z ciasta uformować kulę, włożyć do miski posypanej mąką, wierzch ciasta również posypać mąką. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto podzielić na 8-10 równych części (ja zrobiłam 8 sztuk). Z każdej uformować ładną, gładką kuleczkę (ja dodatkowo lekko nacięłam bułki żyletką).
- Bułeczki układać na blaszkę obsypaną mąką (zachować odstępy). Blaszkę wstawić na 15-30 minut do lodówki (w lodówce jeszcze trochę urosną).
- Piekarnik rozgrzać do 250 stopni C, wstawić blaszkę i wytworzyć parę. Można wstawić drugą blaszkę z wodą lub jak to Bartek zaproponował wrzucić na spód piekarnika kilka kostek lodu.
- Piec około 15 minut.

3 komentarze
wyglądają świetnie, bardzo lubię chleb orkiszowy i razowy, na pewno by mi smakowało:)
piękne Ci wyszły bułeczki 🙂 chętnie skorzystam z przepisu 🙂
Super, na pewno skorzystam 🙂