PROSTE BUŁKI DROŻDŻOWE OD BARTKA

Proste bułki pszenno-orkiszowe

Przepis na proste bułki podpatrzony u Bartka z przepisy.com, czekał na swoją kolej. Ja minimalnie go zmieniłam, bułki są rewelacyjne, szybkie do zrobienia i były cudowną odmianą codziennego chleba. Do bułek sklepowych trudno je porównać – to po prostu bułki, a nie dmuchane, nafaszerowane powietrzem nie wiadomo co. Dla mnie to będzie bułkowa baza, już mam pomysł na modyfikację.

SKŁADNIKI NA PROSTE BUŁKI:

  • 25 dkg mąki pszennej typ 500
  • 20 dkg mąka orkiszowej typ 3000
  • 300 ml ciepłej wody
  • 5 dkg świeżych drożdży
  • łyżeczka cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżka bazylii (lub oregano)

PRYGOTOWANIE:

  1. Drożdże wymieszać z cukrem i ciepłą wodą i kilkoma łyżkami mąki pszennej, następnie odstawić w ciepłe miejsce, aby zaczęło pracować.
  2. Obie mąki przesiać, dodać sól, oliwę i zioła, wlać zaczyn i wyrobić gładkie ciasto. Ja korzystam z robota i hak pracuje zamiast moich rąk. Ciasto drożdżowe lubi aby nad nim trochę popracować. Po wyrobieniu ma być elastyczne i powinno ładnie odchodzić od rąk.
  3. Z ciasta uformować kulę, włożyć do miski posypanej mąką, wierzch ciasta również posypać mąką, następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  4. Wyrośnięte ciasto podzielić na 8-10 równych części (ja zrobiłam 8 sztuk), z każdej uformować ładną, gładką kuleczkę (ja dodatkowo lekko nacięłam bułki żyletką). Bułeczki układać na blaszkę obsypaną mąką , zachowując odstępy, na koniec blaszkę wstawić na 15-30 minut do lodówki.
  5. Piekarnik rozgrzać do 250 stopni C, wstawić blaszkę i wytworzyć parę. Można wstawić drugą blaszkę z wodą lub jak to Bartek zaproponował wrzucić na spód piekarnika kilka kostek lodu. Piec około 15 minut.
Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

3 komentarze

Zostaw komentarz