SABA MISONI CZYLI MAKRELA Z MISO

Saba Misoni - duszona makrela

Saba misoni czyli aromatyczna makrela w sosie na bazie cudownej pasty miso. Smak i zapach miso tak kocham, że potrafię od czasu do czasu sięgnąć sobie do słoiczka i po prostu zjeść nieco łyżeczką. Troszkę obawiałam się jak zagra smak ryby, miso oraz imbiru. Jednak wszystko to zgrało się w naprawdę smakowite danie. Przepis zgłoszony jako danie główne do konkursu Bloger Chef.

Przygotowując rybę wzorowałam się na przepisie z tej strony.

SKŁADNIKI NA SABA MISONI:

  • 3 świeże makrele
  • 2/3 szklanki wody
  • 3 łyżki sake
  • 3 łyżki pasty miso
  • 3 łyżki cukru
  • ok. 3 centymetrowy kawałek świeżego imbiru
  • dymka do podania

PRZYGOTOWANIE:

  1. Makrele sprawić, odciąć głowy i wyfiletować. Z jednej ryby powinny powstać 4 filety. Odciąć płetwy, usunąć wszystkie ości. Każdy filet naciąć od strony skóry na krzyż. Filety osuszyć ręcznikiem papierowym.
  2. Do wody dodać miso, sake, cukier i pokrojony w cienkie plastry imbir, zagotować i mieszać aż miso dokładnie się rozpuści.
  3. Do wrzątku włożyć przygotowane filety, przykryć (najlepiej podziurkowaną folią aluminiową) i na wolnym ogniu dusić około 10 minut.
  4. Rybę przed podaniem posypać drobno pokrojoną dymką.
  5. Można ją podać po prostu z ryżem, ja proponuję do niej przygotować ekspresową sałatkę z makaronu sojowego.
Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

2 komentarze

Zostaw komentarz