UDZIEC INDYCZY PIECZONY

Dziś zapraszam Was na przepyszny udziec indyczy pieczony w rękawie, marynowany nutką cytryny i cytrynowego octu balsamicznego. Z pierwszego półfinału Bloger Chefa przywiozłam cytrynowy ocet balsamiczny i prawdę mówiąc nie bardzo wiedziałam do czego można użyć tego specyfiku. Skoro ocet zaczęłam zastanawiać się nad przygotowaniem marynaty z jego udziałem… i oto wyszło naprawdę fajne i aromatyczne mięsko. Cytrynowy delikatny posmak świetnie się skomponował z indyczym udźcem.

Tak przygotowane mięso można podać na ciepło jako danie obiadowe lub na zimno jako wędlinę, Więcej moich przepisów z mięsem indyczym znajdziesz tutaj.

SKŁADNIKI UDZIEC INDYCZY PIECZONY:

  • udziec indyczy (mój miał ok. 1,2 kg)
  • 4 ząbki czosnku
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy
  • starta skórka z połowy z cytryny
  • 4 łyżeczki cytrynowego octu balsamicznego kremowego*
  • 1/2 łyżeczki pieprzu

PRZYGOTOWANIE:

  1. Czosnek obrać, następnie rozetrzeć z solą. Dodać pozostałe składniki poza mięsem i dokładnie wymieszać.
  2. Mięso wytrzeć ręcznikiem papierowym, natrzeć z obu stron marynatą i odstawić w chłodne miejsce na przynajmniej 2-3 godziny.
  3. Mięso ciasno zrolować i związać lub spiąć.
  4. Piec w rękawie do pieczenia około półtorej godziny w temperaturze 180 stopni C. Po godzinie rękaw rozciąć aby mięso lekko się przyrumieniło.

* można go zastąpić sokiem owocowym z dodatkiem jasnego octu balsamicznego oraz odrobiny cukru

Udziec indyczy pieczony
Udziec indyczy pieczony
Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Jeden komentarz

Zostaw komentarz